Politic

Cioloș poate întârzia contestarea legii alegerilor la CCR. Dar vrea?

 

Liberalii, chiar și neconduși de Tăriceanu, recidivează în a vorbi pe două voci, contradictorii și a iniția măsuri legale care să se bată cap în cap cu propriile hotărâri. Legea alegerilor primarilor în două tururi de scrutin este al doilea exemplu, la fel de elocvent decât primul, privitor la probitatea PNL. Ca și în cazul legii măririi lefurilor profesorilor cu 50 la sută, adoptată în ultima lună a guvernării Tăriceanu, votul liberalilor a fost pozitiv deși șeful liberalilor plângea de la Palatul Victoria că e neaplicabilă, pentru că nu sunt bani, unde logica era campania electorală, și în cazul legii alegerilor primarilor bâlbele PNL sunt tot de natură electorală. Semnalul insistent tras de societatea civilă, din Piața Universității și din alte mitinguri, în țară, la căderea Cabinetului Ponta, arată că nu poate fi tolerată alegerea primarilor și cu un scor electoral de 10 procente, să zicem.  Așa că încearcă să capete argument în fața electoratului, în ceea ce privește lupta dreptei pentru democratizarea societății și pentru o justă reprezentarea a cetățeanului.

În logica luptei electorale care presupune gesturi ample și foarte vizibile, PNL dă Guvernul Cioloş în judecată, în contencios administrativ,  pentru că a stabilit ca alegerile locale să se desfăşoare într-un singur tur de scrutin. Legea contenciosului administrativ spune că, înainte de a ajunge în instanţă, reclamantul trebuie să trimită pârâtului o plângerea prealabilă, altfel spus, o cale de a ajunge la o înţelegere care să nu implice instanţa. Astfel, liberalii au trimis plângerea prealabilă la Guvern, în care îi cer premierului Dacian Cioloş să organizeze alegeri în două tururi de scutin.

„Vă rugăm să aveţi în vedere că prevederile Constituţiei au o forţă juridică superioară normelor Legii nr.115/2015 (n.r.- Legea alegerilor locale), astfel încât acestea se aplica cu prioritate, organele administraţiei trebuind să fie reprezentantive, alese cu majoritate de voturi conform principiilor consacrate în Constituţie“, se arată în actul elaborat de PNL.

Fruntașii partidului de dreapta consideră că importantă este rapiditatea cu care va răspunde Guvernul. „Noi avem nevoie de un răspuns oficial al Guvernului ca să mergem în instanţă. Iar în instanţă ridicăm excepţie de neconstituţionalitate. Adică vom susţine că alegerea primarilor într-un singur tur este neconstituţională. Astfel, legea alegerilor locale va ajunge pe masa CCR şi, sperăm noi, va fi declarată neconstituţională“, a explicat, pentru „Adevărul“, un jurist al PNL.

Asta a votat PNL, la înțelegere cu PSD, o lege neconstituțională? Sunt în parlament de un sfert de secol și adoptă legi neconstituționale?

Liberalii visează că Cioloș va răspunde repede – este nevoie de o rapiditate a răspunsului, pentru a se putea considera că a fost parcursă procedura și a se purcede la pasul umător, numai că, este de presupus ca premierul să solicite, mai întâi, un punct de vedere de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi de la Ministerul de Interne. Și asta,  pentru că AEP este instituţia care a propus data alegerilor şi, concomitent, a formulat hotărârea de Guvern prin care s-a oficializat calendarul electoral (hotărâre pe care PNL o contestă). Iar Ministerul de Interne se ocupă de organizarea alegerilor. După ce va primi cele două opinii, premierul le poate răspunde liberalilor. E drept, poate grăbi puţin lucrurile sau poate trage de timp câteva zile.

 

blank