Actualitate

Cioloș, convocat la Parlament să dea socoteală cu privire la evacuarea Antena 3

Senatorii au decis, marți, cu o largă majoritate de voturi – 70 pentru, două împotrivă și trei abțineri, să-l convoace pe Prim-ministrul Dacian Cioloș, miercuri dimineață, pentru a da explicații cu privire la descinderea ANAF la sediul televiziunilor din Grupul Intact. Indiferent de tratamentul pe care Antena 3 l-a aplicat, de-a lungul timpului, diverselor grupuri politice ori diverșilor parlamentari, de dragul principiului esențial al democrației, cel legat de libertatea presei, și libertatea de exprimare, toate grupurile parlamentare au fost în consens marți dimineață, în Senat, să condamne acțiunea în forță a ANAF.

„Lucrurile evoluează din rău în mai rău, după atacul inacceptabil de ieri asupra unei televiziuni. Din ceea ce văd. este un plan bine pus la punct de suspendare a democrației și capitolul anihilării presei și libertății de exprimare, descinderea brutală și supranumerică organizată de ANAF la sediul unei instituții, un control abuziv privind datele personale, la care nu au mai lipsit decât folosirea gazelor lacrimogene, asta se mai putea face în plus, este expresia ultimă a derapajelor care se întâmplă în ultima perioadă. Ceea ce s-a întâmplat ieri la o televiziune liberă, în România este o încercare vădit brutală, anormală, a libertății de exprimare a presei. Consider că se impune o atitudine pe măsura din partea Parlamentului, care e menit să apere dreptul la libera exprimare a cetățenilor și a presei. Senatul are dreptul să ceară Guvernul să dea explicații. Vă solicit să fiți de acord ca, în numele Senatului, să-i cerem premierului să vină mâine de urgență în fața Senatului, să dea explicații cu privire la unele instituții din subordinea Guvernului care nu pot fi puse în registrul economic al recuperării banilor, ci aruncă o pată degradantă asupra imaginii României”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„Ce s-a întâmplat ieri nu reprezintă nimic altceva decât un abuz. Modul în care statul înțelege să-și facă datoria se îndreaptă rapid către valorile democratice ale României. PSD nu poate asista nepăsător la ce s-a întâmplat ieri și la tentativa de suprimare a unui post TV din România. Nu putem decât să ne raliem la ce propune președintele Senatului și vom vota pentru aceasta propunere”, a declarat liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor.

„Nu putem fi bănuiți că am iubi Antena 3, nu putem fi acuzați ca suntem partizani, dar democrația înseamnă a da dreptul de a expune părerile și celor care nu sunt de acord cu noi. Este un precedent periculos a introduce pe cale admnistrativă o masură care, ăn consecință, reprezintă, de fapt, suprimarea dreptului la opinie în media din țara noastră. Noi credem că instituțiile statului și ANAF ar trebui să lucreze nu doar într-o anumită direcșie, sunt și alte trusturi de media care au niște scadențe către stat, către noi toți, demult uitate. De aceea, dincolo de faptul că înseamnă o masură de reprimare a unui trust de presă, ănseamnă o măsură discriminatorie, într-o anumită direcție. Măsurile luate ieri nu sunt bine-venite, nu servesc democrația și interesele mass-media din România”, a declarat senatorul UDMR Verestoy Attila.

„Eu zic că precedentul s-a creat când OTV a fost închis și atunci o parte a populației a reacționat, o parte nu. Iata că urmează alții și, dacă nici acum nu vom lua o poziție, vor urma alții și alții”, a declarat liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochitoiu.

blank