Să fii director general (CEO) al unei companii înseamnă să ai o viaţă „dificilă şi singuratică”, crede Howard Schultz, cel care ocupă fotoliul de CEO la Starbucks. Totuşi, Howard Schultz „a găsit calea ca să şi reesopecte valorile umane dar să şi câştige respectul pe Wall Street”, comentează editorialistul Harvard Business Review, care a realizat topul celor mai buno directori generali din lume.

ceo_signing_contract1_59204200

Totuşi, „singurul criteriu care funcţioenază în mediul afacerilor este performanţa”, adaugă Howard Schultz, directorul general (CEO) al Starbucks. Schultz ocupă abia locul 54 în TOP 100 – al directorilor generali cu cele mai mari performanţe din lume, realizat de  Harvard Business Review.

Jeffrey Bezos, Amazon

Jeffrey Bezos este fondator şi director general al Amazon din 1996.  Nu are MBA. Este inginer. A adus acţionarilor un profit total de 15.000% pe întreaga perioadă. Compania are o valoarea de piaţă (capitalizare bursieră) de peste 140 miliarde de dolari. A ajuns un gigant în „comerţul cu amănuntul” online.

John Martin, Gilead Sciences (biotehnologie).

Rata câştigurile totale ale acţionarilor Gilead Sciences (inclusiv dividendele) este de 7.206% de când John Martin este CEO. Este inginer şi are MBA.

John Chambers, Cisco Systems

Rata câştigurile totale ale acţionarilor Cisco Systems (inclusiv dividendele) este de 668% de când John Martin este CEO. Nu este inginer, dar are MBA. Cisco Systems are o valoares de piaţă de 168 miliarde de dolari.

Alte nume: Elmar Degenhart, Continental – locul 19; Reed Hastings, Netflix (23), Daniel Hajj Aboumrad, América Móvil (26); Fujio Mitarai, Canon (45); Robert Iger, Walt Disney (60);
Ajaypal Banga, MasterCard (64); Herbert Hainer, Adidas (73); Mark Parker, Nike (76); Martin Winterkorn, Volkswagen (89); Franck Riboud, Danone (98);

Topul Harvard a fost realizat după criterii precise nu „nu după reputație sau anecdote”. Mai exact au foast luate în consideraţie rata de câştig total a acţionarilor şi capitalizarea de piață. Topul a luat în considerare performanța directorilor pe întreaga perioadă a activităţii lor.

Cei din Top 50 au dat  acționarilor randamente  de 1.350%, în medie (randamentele au fost ajustate cu variaţia cursului valutar). Asta se traduce într-un randament anual de 26,2%. La cei din industrie mediile sunt de de 1.161%.

Citeste si...
Coreea de Nord avertizeaza: