Viaţa fabuloasă a unui geniu care s-a călugărit şi a murit în mizerie

 gatana

Maria Gaetana Agnesi, italianca matematician şi filosof din secolul 18, omagiată azi de Google, a avut o viaţă de-a dreptul fabuloasă. Mariei Gaetana Agnesi i se atribuie scrierea primei cărți în care sunt tratate atât calculul diferențial cât și cel integral.

Maria Gaetana Agnesi (1718 -1799) s-a născut la Milano într-o familie de 21 de copii. Tatăl viitoarei matematiciene a fost profesor de matematică la Universitatea din Bologna, iar mama ei provenea dintr-o familie nobiliară.

Maria Gaetana Agnesi a fost considerată un copil-minune. I se spunea „oracolul 7 limbi”: la cinci ani vorbea perfect şi franceza şi italiana, iar la 11 ani ştia greaca veche, latină, ebraică, spaniolă şi germană.

Nu avea mai mult de 8 ani când a prezentat un discurs de o oră în latină în faţa intelectualilor milanezi despre dreptul femeilor la educaţie. Din cauza studiului excesiv, Maria Gaetana Agnesi s-a ales cu o boală misterioasă încă de la 12 ani, care se manifesta prin convulsii foarte puternice.

Printre noţiunile de algebră şi analiză matematică de care i-a rămas legat numele se numără şi „bucla lui Agnesi” (versiera). Printr-o asociere de cuvinte – termenul era utilizat şi ca prescurtare pentru avversiera, tradus ca „soţia diavolului”- „bucla lui Agnesi” a fost tradusă ca „vrăjitoarea lui Agnesi”.

Maria Gaetana Agnesi a intrat încă din tinereţe într-un ordin călugăresc, însă abia după moartea tatălui a decis să îşi dedice viaţa religiei, bătrânilor bolnavi şi operelor de caritate.  A murit săracă într-un azil de bătrâni.

Maria Gaetana Agnesi este omagiată de Google cu un logo special la 296 de ani de la naștere. Ea a fost o femeie-matematician, lingvist și filozof italiană. I se atribuie scrierea primei cărți în care sunt tratate atât calculul diferențial cât și cel integral. A luptat pentru emanciparea femeii și accesul ei la educație.

În tinerețe își manifestă aptitudinile pentru limbi străine. Dezbate cu numeroși oameni de știință probleme ca: propagarea luminii, transparența corpurilor, studiul geometric al curbelor.

Se călugărește (intră în ordinul Ordre des Soeurs Bleues) și își dedică întreaga viață studiului matematicii. Scrie o lucrare despre calculul diferențial și integral pe care o publică în 1748 și care ulterior este tradusă în engleză și franceză. Studiază curba de ecuație carteziană: care ulterior va fi numită bucla lui Agnesi.

Fiind femeie, Maria Gaetana Agnesi nu a fost admisă în cadrul Academiei Franceze, dar în schimb intră la cea italiană, care se dovedește mai liberală. Spre sfârșitul vieții se dedică operelor de caritate.

 

Citeste si...  Realitatea TV va rămâne făra angajaţi. Câteva prezentatoare au părasit postul