Şase ore au umblat vineri seară sute de poliţişti şi jandarmi printr-un cartier al Bucureştiului, ca să găsească  tânăra ce sunase la 112 să anunţe că este sechestrată. În cele din urmă, fata – care trăieşte într-un centru de plasament din Constanţa – a recunoscut că nu era în primejdie şi le-a spus oamenilor legii că a sunat la 112 ca să se răzbune pe iubitul ei.

Cine este tânăra care a pus poliţia pe jar sunand la 112

Cu toate că tânăra a fost găsită și a spus că nu s-a aflat în pericol, poliția continuă cercetările pentru o eventuală infracțiune de lipsire de libertate.

„Persoana în cauză, o minoră de 16 ani din județul Constanța, a fost găsită în parcarea dintr-un complex comercial din sectorul 6. Minora a declarat că este o farsă, că nu s-a aflat nicio clipă în pericol. Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lipsire de libertate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6. Căutările au durat mai mult întrucât persoana a furnizat mereu informaţii false poliţiştilor”, a explicat vineri noapte un reprezentant al Poliției.

Cine este tânăra care a pus poliţia pe jar sunand la 112

Filmul evenimentelor
Totul a început vineri dimineață, la ora 3:00, când fata sunat la 112. A mai telefonat și la ora 5:00 dimineata, dar apelul nu a durat mai mult de câteva secunde. A revenit după-amiază, în jurul orei 17:00, de pe un alt număr de telefon. A vorbit timp de 2 minute cu operatorul și cu Poliția, le-a spus că este sechestrată într-un apartament din cartierul Drumul Taberei. Nu a dat mai multe detalii despre locul unde se află, dar le-a spus ca a fost luată cu o mașină și a indicat numărul de înmatriculare al autoturismului. A mai spus că vede turla unei biserici și un supermarket.

Sute de politiști, jandarmi, localnici au pornit în căutarea ei, în cartierul Drumul Taberei.

După ce au primit de la STS informațiile conform cărora apelurile de pe ambele telefoane au fost date din aceeași zonă, oamenii legii au restrâns căutările pe o rază de 0,14 kilometri pătrați.

Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, susține chiar că au reușit să se apropie de perimetrul respectiv chiar la trei blocuri, grație unei aplicații a Primăriei pentru parcările din sector. El spune că la operațiune au participat cu totul (poliție, jandarmi, poliție locală) în jur de 200 de agenți, iar autorităților li s-a alăturat și peste 4.000 de locuitori ai sectorului, în încercarea de a o găsi pe fată.

În toate aceste ore, politiștii au vorbit în permanență cu fata la telefon, care le-a dat multe informații contradictorii.

După cinci ore de căutări fără rezultat, polițiștii au luat din nou legătura cu fata care a sunat la 112, iar aceasta le-a spus că este la balcon, la etajul 2 și că are de gând să se arunce, așa că imediat în zonă a fost chemată o ambulanță.

Într-un final, după miezul noptii, tânara le-a spus polițiștilor că a ieșit din apartament și că vrea să meargă la farmacie, dar că nu vrea să-i întâlnească.

A fost găsită la ora 2:00 noaptea, pe stradă, adică la aproape 24 de ore de la primul ei apel telefonic la 112. Apelurile s-au făcut de pe cartele prepaid.

Poliția: „Când situația a escaladat, fata nu s-a mai putut opri”
„În jurul orei 2:00 noaptea, această tânără a fost depistată pe stradă, nu avea niciun fel de leziuni, a fost totuși condusă la IML și examinată, pentru a fi siguri că nu s-a întâmplat absolut nimic cu ea, iar din declarațiile pe care le-a oferit, a spus că era supărată pe prietenul ei și în momentul în care și-a dat seama că această glumă a escaladat, nu s-a mai putut opri”, a declarat Diana Sarca, comunicatorul Poliției Capitalei.

Citeste si...
Guvernul Grindeanu primește un ajutor nesperat de la Traian Băsescu

Oficialul face un apel către cei care apelează în mod abuziv la 112: „Fac un apel la cei care mai au asemenea gânduri: Opriți-vă! Opriți-vă, pentru că îi puneți pe alții în pericol! Sunt oameni care în acel moment aveau nevoie de: sprijinul Ambulanței, de sprijinul Poliției, de sprijinul colegilor de la Jandarmi. Nu ne jucăm cu așa ceva!”

„Astfel de situaţii se întâmplă zilnic. Sunt câte 3 – 4 astfel de apeluri pe zi”, a declarat ministrul interimar de interne, Mihai Fifor. „Ce s-a întâmplat vineri seară a fost o farsă iresponsabilă, care pune în mişcare dispozitive de forţe importante. Alături de forţe MAI au venit echipaje de la Poliţia Locală sector 6, dar şi cetăţeni care au vrut să se implice. După şase ore s-a terminat procedura cu totul, dar în jurul orei 22:00 ştiam că e o farsă”, susține Mihai Fifor.

Ministrul este de părere că amenda ar trebui să fie mărită pentru astfel de apeluri false și a spus că va discuta în Guvern săptămâna viitoare despre aceasta. „În toate ţările membre UE sancţiunile sunt drastice la acest nivel. Nu doar amendă să fie, sunt ţări unde se plătesc cheltuielile pentru punerea în mişcare a dispozitivelor”, a spus Mihai Fifor.

Fata de 16 ani nu are domiciliul în București, locuiește aici cu concubinul ei și nu dorește să se întoarcă acasă, a scris sâmbătă pe Facebook primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, care cere, la rândul lui, modificări în legislație. El propune ca Poliția locală să intre, în astfel de cazuri, sub comanda coordonatorului la nivel local al Poliției Naționale, pentru a ajuta echipajele din teren mai eficient.

Reacția dură a unui membru CNA: „Ce-ar fi să ducem imbecila la școala de corecție?”
O reacție neașteptat de dură pe marginea acestui caz a venit de la un membru CNA. Radu Herjeu a scris pe pagina sa de Facebook că în opinia sa, această fată ar trebui dusă la școala de corecție. Herjeu folosește termeni precum „cretină” și „imbecilă” atunci când se referă la adolescentă:

„O tânăra de 16 ani sună ieri la 112 și anunță că e sechestrată într-un apartament din București și că se va arunca de la balcon dacă nu e salvată. Intră în trepidație toate forțele de ordine și, după mai multe ore, se descoperă că a fost o ”farsă”.
E bine și cu isteria la adresa statului și a unor angajați mai puțin profesioniști. E bine și cu presiunea de a reforma unele instituții și de a gândi proceduri mai potrivite pentru cazuri de urgență.
Dar ce-ar fi, ca, într-o pauză de la privitul la televizor, să punem familia imbecilei să plătească toate cheltuielile intervenției de ieri? Iar pe ea s-o ducem la o școală de corecție, ca să-i treacă puțin cheful de farse!”, scrie Radu Herjeu.

Potrivit unor informații, tânăra ar avea mama decedată, tatăl plecat la muncă în străinătate, iar în Constanța locuia la un centru de plasament. Nu e clar în acest caz cine plătește amenda.