Cicliştii
Featured, Sport

Cicliştii au interdicție să-și mai sprijine bratele de ghidon

Pentru Cicliştii ultima decizie ale Uniunii internaţionale (UCI), de a interzice rutierilor cu începere de la 1 aprilie să se lipească de cadrul orizontal al bicicletei şi de a utiliza antebraţele ca punct de sprijin pe ghidon, tehnică utilizată mai ales la coborâre, au stârnit controverse în rândul plutonului profesionist.

Cicliştii au salutat alte două recente decizii, privind prezenţa unui rutier Under-23 în cadrul echipelor din cele trei mari tururi şi amenzi mai severe pentru cei care aruncă bidoanele de apă şi deşeurile în natură, dar măsurile privind poziţia pe bara orizontală au stârnit discuţii contradictorii.

Cicliştii au interdicție să-și mai sprijine bratele de ghidon

Din motive de securitate, UCI a interzis utilizarea cadrului orizontal superior ca punct de sprijin şi în mod similar utilizarea antebraţelor ca punct de sprijin pe ghidon, poziţie care rămâne însă permisă doar în probele de contratimp. După 1 aprilie, orice rutier care adoptă una dintre cele două poziţii interzise în cursele din World Tour, Campionate Mondiale sau la Jocurile Olimpice va fi amendat cu 1.000 de franci elveţieni şi va pierde 25 puncte în clasamentul UCI, riscând şi excluderea sau descalificarea din competiţie, după cum scrie cyclingnews.com. Poziţia Mohoric, după numele slovenului care a utilizat-o prima oară, pentru a fi mai aerodinamic, a fost însă utilizată cu regularitate în ultimii ani de ciclişti, iar poziţia cu antebraţele pe ghidon a fost adoptată cel mai recent de belgianul Tim Wellens, când a câştigat vinerea trecută a treia etapă din Etoile de Besseges.

Egan Bernal, câştigătorul Turului Franţei 2020, a calificat interdicţia ca ”ridicolă”, în timp ce Andre Greipel s-a întrebat ”câţi rutieri au fost consultaţi înainte de a se schimba această regulă. UCI ar trebui să se aplece asupra unor unor subiecte care merită o atenţie mai urgentă decât aceasta”. Polonezul Michal Kwiatkowski a reacţionat cu ironie, meditând că ”anul viitor ne vor interzice să ridicăm braţele în aer să celebrăm victoria sau vor instala limitatoare de viteză”. Pe de altă parte, irlandezul Dan Martin consideră că ”UCI trebuie felicitată pentru că a luat, pentru prima oară, o măsură proactivă, pentru că prea adesea regulile nu sunt schimbate decât ca reacţie la un accident grav”.

Gianni Bugno, preşedintele sindicatului rutierilor (CPA), a apărat de asemenea decizia UCI, opinând că membrii plutonului au o responsabilitate în calitate de modele: ”Aceste poziţii nu sunt poate un pericol pentru profesionişti, dar sunt pentru tinerii concurenţi şi amatorii care vor încerca să le imite. Cei care coboară cu 70 km/h în faţa plutonului cu braţele pe ghidon riscă să cadă şi să antreneze întreg plutonul în căzătură. Din acest motiv aceste poziţii au fost interzise”.

UCI a consulat doi reprezentanţi ai cicliştilor înainte de a interzice cele două poziţii pe bicicletă, în speţă pe belgianul Philippe Gilbert şi italianul Matteo Trentin.

blank