Chivotul Sfânt, piesa de patrimoniu dispărută din incinta Sinagogii din Siret, a fost vândut la licitație, pe un site din Israel cu un preț de 50.000 de dolari. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a cerut blocarea licitației, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Piesă sculptată în lemn numit „Chivotul Sfânt (Aron Kodesh)” a fost vândută pe un site de licitații din Israel la un preț de 50.000 de dolari, prețul de plecare fiind de 35.000 de dolari, scrie mediafax.ro.

Conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a sesizat poliția, în acest caz fiind declanșată o anchetă penală și a solicitat blocarea licitației.

„Pentru a evita vânzarea unei valoroase piese aparținând atât patrimoniului iudaic, cât și celui național român, a fost transmisă o solicitare de blocare a licitației”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Potrivit acestora, casa de licitații nu a dat curs solicitării și miercuri a scoasă la vânzare piesa de patrimoniu, iar joi a fost anunțat rezultatul licitației.

Citeste si...  Săptămâna Patimilor. In miercurea mare, Iuda l-a vândut pe Isus cu 30 de arginti

Piesa, placată cu aur păstrează textele sfinte TORA și datează de la începutul secolului al XIX-lea. Ea face parte din categoria bunurilor culturale din patrimoniul Cultului Mozaic Evreiesc și a fost sustrasă din incinta Siangogii din Siret și înlocuită cu un fals.

Piesa a fost restaurată în vara anului 2016 și deocamdată nu se știe când a dispărut din incinta Siangogii din Siret, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România fiind cea care a descoperit că acesta a fost scoasă la licitații pe un site specializat din Israel.

Mirecuri și Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunțat că a declanșat o anchetă într-un dosar de furt calificat după ce o piesa de patrimoniu, intitulată Aron Kodesh (Chivotul Sfânt) a fost furată din incinta Sinagogii din orașul Siret prin substituirea acesteia cu o piesă de mobilier confecţionată artizanal.