Ca urmare a unui plan investiţional iniţiat de factorii decidenţi de la Beijing, în valoare de 50 de miliarde de yuani, adică 7,14 miliarde de dolari, marile exploataţii de creştere de porci vor colabora cu cele mici, de familie, în vederea susţinerii revirimentului producţiei, lovită puternic de pesta porcină africană (PPA).

Nu mai puţin de 15 mari ferme de porci din Beijing au semnat marţi, 23 decembrie 2019, un număr de 19 acorduri cu guvernele locale, în 16 oraşe din China, cum este şi cazul Liangzhou din vestul provinciei Sichuan şi Engshi din Hubeiul central, pentru a creşte suine împreună.

Se aşteaptă ca aceste lanţuri investiţionale să genereze anual mai bine de 22 de milioane de porci pentru abatorizare şi să implice în proces nu mai puţin de 33.000 de familii sărace din zona rurală, au adăugat vocile autorizate ale Ministerului chinez al Agriculturii şi Afacerilor Rurale (MAAR), fără însă a vehicula un termen de implementare.

Marii fermieri sunt încurajaţi să se implice în planul investiţional sau să închirieze ferme mici şi medii şi să pună în aplicare acordurile încheiate prin construcţia unor mici ferme familiale stand

Şeptelul de porci este cu aproape 40 la sută mai mic decât cel din 2018, după ce PPA a afectat serios fermele chineze timp de mai bine de un an.

Citeste si...
Vezi ce tradiții au alte popoare în noaptea de Revelion

Chiar dacă este cotată a fi cel mai mare producător şi consumator de carne de porc, China se bazează în continuare pe fermele mici. Exploataţiile cu mai puţin de 500 de capete crescute anual furnizează aproximativ 50 la sută din totalul cărnii de porc.

Prin comparaţie, potrivit datelor ACEBOP, dacă înainte de criza PPA (în 2017) ţara noastră ocupa locul 15 mondial la importurile de carne de porc, astăzi România ocupă locul trei, după China şi Coreea de Sud, cu peste 63% din necesarul de consum.

Singurul act normativ care reglementează numărul de porci dintr-o exploataţie este OMADR 224/2019 pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României care, din păcate, potrivit afirmaţiilor ministrului român al Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, nici nu se prea respectă.

„În ceea ce priveşte actul normativ de limitare a numărului de porci dintr-o gospodărie, nu l-a aplicat nimeni. Eu cred că nu contează numărul, ci mai exact ce se întâmplă cu porcii. Atâta vreme cât omul îşi creşte în gospodărie porcii pe care îi consumă, că sunt doi, că sunt cinci, este foarte bine. Dacă va creşte doi pentru a-i vinde, deja nu mai este bine. Noi vom interzice doar comercializarea porcului din mica gospodărie, unde nu se respectă biosecuritatea”, preciza Oros într-un interviu.