Life, Stiri

Chimicale care n-ar trebui să apară în produsele cosmetice

Pentru o piele sănătoasă ar fi bine să eviţi aceste substanţe pe care le poţi verifica de pe eticheta produsului

cosmetica

Pentru multe persoane luarea unui angajament pentru a trăi o viaţă sănătoasă poate fi perceput ca paranoia sau o un trai din care lipsesc multe lucruri. Unul dintre cele mai folosite argumente în acest caz este următorul: nu este „sănătos” să trăieşti cu teama că orice produs te-ar putea răni. Mai ales dacă ai o viaţă ocupată ultimul lucru pe care ţi-l doreşti este să adaugi noi surse de îngrijorare.

Totuşi, nu este o idee rea să fii informat în legătură cu ceea ce foloseşti pentru că astfel poţi face alegeri în cunoştinţă de cauză. Nu te costă decât câteva secunde pentru a citi eticheta pentru a descoperi substanţele chimice care nu sunt sănătoase pentru sănătatea ta şi a familiei tale. Una dintre industriile care folosesc tot felul de substanţe periculoase este cea de îngrijire şi frumuseţe. Iată cinci chimicale care n-ar trebui să existe în produsele cosmetice şi de îngrijire.

Parabeni – Sunt utilizaţi în machiaj, în cremele hidratante, în şampoane etc. Iar mulţi dintre parabeni interferează cu funcţionarea hormonilor şi sunt asociaţi cu cancerul la sân. Ingredientele cu parabeni la care ar trebui să fii atentă sunt metilparaben, butilparaben, propilparaben, isobutilparaben, etilparaben.

Dietanolamina (DEA) – Dietanolamina este folosita in cremele de ingrijire a pielii in sampoane, sapun etc. Aceasta substanta nu este periculoasa doar pentru om, ci si pentru animale. DEA actioneaza ca regulator al pH-ului, contracarand aciditatea celorlalte ingrediente. Potrivit unor studii, folosita in mod moderat, DEA si componentii sai pot cauza iritatii ale pielii si ochilor, in vreme ce o expunere indelungata duce la cancer la ficat, la piele si la tiroida

Dibutil ftalat (DBP) – Este folosit in produsele de ingrijire a unghiilor si in spray-urile pentru par. DBP este toxic din punctul de vedere al reproductiei si poate interfera cu functiile unor hormoni. Dibutil ftalat este absorbit usor in piele si creste capacitatea altor substante de a cauza mutatii genetice. Expunerea indelungata la aceasta substanta ae ca efect schimbari la nivel de prostata dar si de reducere a capacitatii productiei de sperma. Mai mult, ficatul si rinichii sunt afectatide DBP.

BHA (butilat hidroxianisol) – Este un conservant folosit in cremele hidratante, in produsele de machiaj, dar si in produsele alimentare. BHA poate produce reactii alergice ale pielii, iar in testele facute pe cobai s-a observat ca determina disfunctionalitati ale ficatului, tiroidei sau rinichilor dar si probleme in fuctionarea plamanilor si a coagularii sangelui.

Formaldehida – Se gaseste in cremele de ingrijire a pielii si a produselor de ingrijire a parului. Acest compus chimic este cunoscut ca potential declansator a unor forme de cancer. Poate fi usor absorbit de piele, pe care o irita. Are acelasi efect il are si in cazul ochilor.

 

 

blank