Politic

Cetățenii așteaptă oferte electorale inedite, altfel amenință că nu se prezintă la vot

Un sondaj de opinie pe teme politice și electorale, elaborat de CIADO, pe un eșantion reprezentativ de 1157 de persoane cu drept de vot, relevă faptul că cele două mari coaliții (PSD-UNPR, pe de-o parte și PNL-PDL, pe de altă parte) sunt într-o sensibilă egalitate, diferențele dintre cele două arată o ușoară supremație a PSD față de PNL, dar diferența este în marja de eroare de trei procente. Semnificativă este tendința de creștere a PSD, din decembrie 2015 față de februarie 2016 și cea inversă, de scădere, a PNL, pentru aceeași perioadă. Este cu putință ca lipsa de coerență a liberalilor, în ceea ce privește legea alegerilor locale (unde fusese, la început, de-acord cu alegerea primarilor într-un singur tur și abia pe urmă a făcut un adevărat scandal privind revenirea la două tururi) să fie cea care a determinat tendința de scădere a încrederii.

Este însă semnificativ că, de la ultimele alegeri – prezidențialele de acum un an – tendința de a nu se prezenta la alegeri este dramatic crescută – cam un sfert din totalul alegătorilor: în final, la al doilea tur de scrutin, oficial s-a înregistrat prezență la vot de 75 la sută dintre alegătorii trecuți pe listele electorale (care nu au consemnat pe cei care muncesc în străinătate), în timp ce tendința, în momentul de față, este ca la alegeri să se prezinte doar jumătate dintre cei intevievați.

Iată ce spun cifrele potrivit celui mai nou studiu CIADO:

În anul 2016, vor fi alegerile locale și parlamentare veți participa la vot?

Da – 50.4 %

Nu – 40.13  %

Nu stiu  – 9,47

Se conturează următoarele coaliții și partide principale, ce vor candida la alegerile locale și parlamentare: PSD + UNPR, PNL ( PNL + PDL), ALDE ( PC + PLR) . Cu cine veți vota?

PSD + UNPR   36,42 %

PNL ( PNL + PDL ) 35.45 %

ALDE ( PC + PLR ) 4.57 %

Altii 23.56 %

Procentul ridicat privind raspunsul “Alții”  – ( 23.55%) merg spre Mișcarea Popularp , M10 , UDMR .

Procentul foarte mare de nehotărâți – între care îi menționăm chiar și pe cei care, în acest moment, nu cred că s-ar prezenta la urne – arată că scena electorală este nedecisă și că electoratul are încă disponibilitatea de a răspunde pozitiv unor propuneri electorale inedite.

Media nehotărâților poate crea premisele apariției unui nou partid(e) pe scena politică din România.

Sondajul mai relevă faptul că robleme precum imigranții , corupția, locurile de muncă, consumul de droguri, dezvoltarea comunitară sunt cele mai importante pentru aprecierea cetățenilor față de oferta electorală

Sondajul a fost realizat în perioada 01  februarie  — 05 februarie, în 3 regiuni istorice plus București și s-a axat pe principalele coaliții politice .

blank