La vederea aterizării avioanelor cu cele mai mari vedete din tenisul mondial venite să joace la Australian Open, mulți cetățeni ai statului s-au enervat că nu se pot întoarce acasă din cauza pandemiei, potrivit BBC.

Momentan, Australia a impus o limită săptămânală asupra sosirilor internaționale, cetățeni care intră în țară fiind nevoiți să stea în carantină într-o facilitate specială.

Sunt aproximativ 37.000 de australieni care așteaptă să se întoarcă, potrivit ABC News.

Anumite linii aeriene au suspendat rute de călătorie, astfel îngreunând întoarcerea.

Vineri, Emirates a anunțat că va suspenda zborurile către Melbourne, Sydney și Brisbane.

Între timp, organizatorii Open-ului Australiei au pus la dispoziție zboruri charter pentru jucători și alți membrii ai staff-ului.

Un număr de 47 de jucători şi jucătoare de tenis, printre care şi canadianca de origine română Bianca Andreescu, au fost plasaţi în carantină strictă după sosirea la Melbourne, fără posibilitatea de a se antrena în următoarele două săptămâni, după depistarea unor cazuri pozitive la coronavirus printre ceilalţi pasageri din avioanele în care au călătorit, informează presa australiană, citată de AFP.

Românca Simona Halep, numărul 2 mondial, se află deja în carantină, însă nu la Melbourne ci la Adelaide, unde urmează să participe şi la un turneu demonstrativ alături de alte vedete ale tenisului, înainte de a lua parte la Australian Open, potrivit Agerpres.

Intrarea în țară a jucătorilor de tenis a atras multe critici.

“Nu pot să înțeleg faptul că într-o săptămână anunță că înjumătățesc limita de cetățeni care pot intra iar în săptămâna următoare anunță că au găsit 1.200 de locuri pentru jucători de tenis și personal auxiliar”, a declarat Sarah, o lucrătoare esențială care locuiește în Londra dar este originară din Sydney, pentru BBC.

Ea încearcă din octombrie să se întoarcă în Sydney iar cel mai recent zbor al său a fost anulat.

“Tot ce vreau să fac este să mă întorc acasă. A trebui să urmăresc nunta surorii mele pe Zoom. Zborul meu era programat astfel încât să părăsesc carantina la timp pentru baby shower, însă se pare că voi rata atât asta cât și nașterea”.

Sâmbătă, guvernul australian a precizat că va aranja 20 de zboruri suplimentare de repatriere a cetățenilor izolați din “zone prioritare”. Cei care se întorc nu vor fi luați în considerare pentru restricția existentă de pasageri, a confirmat un ministru.

Alyse Brown este momentan în Cambridge, Regatul Unit, și are rezervări pentru zboruri programate luna viitoare către Sydney. Aceasta a încercat să ajute la o conștientizare mai mare a problemei.

“În vreme ce australienii de acasă se uită la tenis, voi citi pe paginile de suport poveștile oribile din fiecare zi ale australienilor izolați care rămân fără casă”, a declarat ea pentru BBC, vorbind înaintea ultimului anunț al guvernului despre zboruri.

“Mereu ne-a părut că Australia are modalități prin care să-și aducă cetățeni acasă, le lipsește doar voința politică să o facă și asta mă enervează la culme. Este vorba de luarea unor decizii economice fără suflet iar tenisul este doar un alt grup de oameni pe care guvernul îl vede ca fiind prioritar în fața noastră”, a declarat femeia.

Cetățeni au publicat mesaje și pe Twitter, folosind hashtagul #strandedaussies, pentru a-și împărtăși opiniile.

Un utilizator nota: “Mii de cetățeni australieni sunt încă izolați peste ocean. Am fost un mare suporter al tenisului pentru aproape 40 de ani, însă lucrul ăsta este pur și simplu greșit. Nu voi mai sprijini această vară de tenis australian”.

La începutul săptămânii acesteia, premierul din Victoria, Daniel Andrews, a declarat că dacă Melbourne anulează turneul, ar fi preluat de altă țară.

Australia are limitări stricte în privința numărului de sosiri permise la intrarea în țară. Autoritățile spun că aceasta este pentru a asigura că există destule locuri în facilitățile guvernamentale de carantinare.

Spre deosebire de alte țări, cei care intră în Australia trebuie să stea în carantină într-o clădire specială sau hotel, și nu la domiciliu.

Plafonul pentru persoanele care intră a fost tăiat și mai mult săptămâna trecută după ce un angajat hotelier din Queensland a fost infectat cu un variant de coronavirus din Regatul Unit.

Până pe 15 februarie, New South Wales va avea un plafon săptămânal de 1.505 sosiri, Australia de Vest va permite intrarea a 512 persoane iar Queensland va limita la 500.

47 de jucători de la Australian Open sunt în carantină
Autorităţile statului Victoria, în care se află oraşul Melbourne, gazda primului turneu de Mare Şlem al anului, au anunţat existenţa a două cazuri pozitive la bordul avionului care a sosit de la Los Angeles şi care a transportat 24 de jucători, iar apoi organizatorii competiţiei au confirmat un alt caz, în zborul de la Abu Dhabi la Melbourne, în care s-au aflat alţi 23 de jucători.

Chiar dacă cele trei persoane infectate cu Covid-19 nu erau erau jucători, toţi pasagerii din cele două aeronave sunt consideraţi contacţi şi au fost plasaţi în carantină strictă pentru 14 zile.

„Niciun jucător sau membru al anturajului lor nu poate întrerupe carantina pentru a participa la antrenamente”, a precizat purtătorul de cuvânt al programului de carantină al statului Victoria, după anunţul cazurilor de la bordul zborului Los Angeles-Melbourne. Este vorba de un membru al echipajului şi o persoană care are legătură cu turneul de Grand Slam, conform organizatorilor.
Cei 47 de jucători şi jucătoare nu vor putea efectua, aşadar, cele cinci ore de antrenamente zilnice, autorizate pe durata celor 14 zile de carantină pentru participanţii la competiţie, fiind nevoiţi să rămână izolaţi în camerele lor de hotel.

Conform presei de la antipozi, în avionul care a zburat de la Los Angeles s-au aflat, printre alţii, belarusa Victoria Azarenka, învingătoare la Australian Open în 2012 şi 2013, americanca Sloane Stephens şi japonezul Kei Nishikori, în timp ce Bianca Andreescu, campioană la US Open în 2019, a călătorit spre Melbourne în aeronava care a plecat de la Abu Dhabi, alături de alte două câştigătoare de Mare Şlem, germanca Angelique Kerber şi rusoaica Svetlana Kuzneţova.

“Este o nebunie”
Într-un mesaj pe Twitter care a fost ulterior șters, jucătoarea franțuzoaică de tenis Alize Cornet, care se află în Melbourne dar nu a fost în niciunul dintre avioane, a descris situația ca fiind „o nebunie”, potrivit CNN.

„În curând, jumătate dintre jucătorii de la AO vor trebui să se izoleze. Săptămâni după săptămâni de antrenamente și muncă intensă irosite pentru o persoană testată pozitiv la Covid într-un avion trei sferturi gol. Îmi pare rău dar este o nebunie”.

Românca Sorana Cîrstea, numărul 71 mondial, a spus că înțelege nevoia de carantină, însă neputința de a se antrena va afecta abilitatea ei de a concura eficient la Open-ul Australian.

“Cetățeni se plâng că ne simțim îndreptățiți. Nu am nici o problemă să stau 14 zile în cameră. Credeți-mă, e un vis devenit realitate, chiar o vacanță. Ceea ce nu putem să facem este să concurăm după ce am stat 14 zile pe canapea. Asta e problema”, a scris Cîrstea.

Între timp, Yulia Puținteva a publicat un video cu un șoarece în camera ei de hotel.

“Încerc de două ore deja să schimb camera! Și nu a venit nimeni să mă ajute din cauza situației cu carantina!”, a scris Puținteva.

“Ceea ce nu înțeleg este de ce nu ne-a spus nimeni nimic, dacă o persoană la bord e depistată pozitiv tot avionul trebuie izolat. M-aș gândi de două ori înainte să vin aici”, a scris numărul 28 mondial.

Inițial programat să înceapă luna aceasta, turneul australian a fost reprogramat pentru perioada 8-21 februarie din cauza pandemiei.


Citeste si...
Halep, în optimile de la Rogers Cup, va juca exact cu cine îsi dorea