Featured, Politic

Certuri, acuzații și jocuri de culise în PNL

Liberalii sunt de nerecunoscut după înfrângerea drastică de la alegeri și continuă să nu ridice nici măcar un deget pentru a trece la reorganizarea partidului.

Nu au făcut încă o analiză a cauzelor acestui eșec, iar primele alegeri interne în filiale vor fi demarate abia de luna viitoare. În tot acest timp, tot mai mulți oameni din partid cer găsirea responsabililor pentru scorul umilitor înregistrat.

Ieri, în ședința BPN a PNL, conducerea interimară a preferat să atingă, timp de câteva ore doar strategia anti-PSD și să stabilească căile de acțiune împotriva noului Guvern Grindeanu, atât la audieri și votul de investitură în noul legislativ, cât și față de viitoarele acțiuni și măsuri ce vor fi luate la Palatul Victoria. Motiv suficient pentru a da apă la moară liberalilor nemulțumiți de modul în care se încearcă îngroparea problemei legate de vinovații la alegerile parlamentare.

„Credeți cumva că pentru analiza rezultatului sau pentru declanșarea alegerilor in partid? Nu. Doar pentru a stabili poziția față de guvernul PSD- ALDE, ca și cum nu ar fi fost cunoscută. Am cerut, alături de mai mulți colegi, analiză serioasă cu măsuri ce decurg din această analiză și declanșarea cât mai rapidă a procedurilor de alegeri în partid. Nu am primit un răspuns precis. Dar oricum este un pas înainte. A dispărut unanimitatea”, a comentat pe Facebook veteranul Ludovic Orban, unul din cei mai vehemenți contestari ai conducerii interimare compuse din Raluca Turcan, Marian Petrache și liderii de filiale care-si susțin.

Conform unor surse din conducerea liberală, Orban, dar și alți colegi liberali precum Lucia Varga și Vlad Nistor, au cerut disecarea cât mai rapidă a cauzelor dezastrului de la ultimele alegeri și debarcarea liderilor de filiale care nu au reușit să-și atingă obiectivele electorale asumate. Ei au solicitat organizarea în regim de urgență a alegerilor interne în filialele județene, în care baza partidului, liberalii de rând, să fie lăsați să-și manifeste voința și alegerile liber, fără manipulări, presiuni de la centru sau diverse jocuri de culise ca până acum. Mai mult, Orban a sugerat că actualii lideri interimari vor să împiedice organizarea acestor alegeri și implicit, să împingă cât mai departe, data de organizare a viitorului Congres, tocmai pentru avea timp să culeagă roadele unor astfel de manevre.

De cealaltă parte, cei acuzați au un alt punct de vedere. „Orban a intrat deja în pielea de candidat la șefia partidului și-și face deja campanie. Mereu a procedat așa după fiecare scrutin electoral. Dar cine îl mai bagă în seamă, înafară de cei câțiva perdanți, lăsați pe dinafara noului Parlament?”, au declarat sursele citate.

În ceea ce privește problema alegerilor interne, aceleași surse ne-au precizat că se va trece la organizarea lor începând cu luna februarie după investirea noului Guvern și adoptarea bugetului pe 2017 în noul legislativ. Până atunci, unii dintre aspiranții la șefia PNL mai au timp să caute și să ofere sprijin liberalilor cu influență și să încerce să facă jocurile în filialele puternice cu un număr mare de delegați. Conform surselor citate, liderul interimar Raluca Turcan și președintele PNL București, Cristian Bușoi, au inițiat deja contacte și discuții cu unii lideri de filiale pentru a-și pregăti propriile candidaturi la Congres.

blank