Centrala electrică de la Iernut
Actualitate, Featured

Centrala electrică de la Iernut, construită cu viteza melcului

Lucrările de construcție la centrala electrică de 1,5 miliarde de lei de la Iernut vor fi finalizate în luna iunie 2021, deși termenul inițial era de februarie 2020, conform unei estimări făcută de compania de stat Romgaz, beneficiara unității.

“În domeniul energiei electrice din cadrul companiei, anul 2020 este un an de tranziție de la centrala veche la centrala nouă. S-a decalat data de punere în funcțiune a centralei noi și se estimează începerea producției cu centrala nouă în luna iunie a anului 2021”, se arată în propunerea de modificae a bugetului Romgaz, care urmează să fie supusă aprobării acționarilor. Este o nouă amânare după ce termenul a fost împins spre jumătatea acestui an și a apoi a fost stabilită luna decembrie. Investiția derulată de către compania de stat Romgaz la Iernut este extrem de importantă pentru sistemul energetic național, fiind prima de acest fel făcută de către autorități în ultimii ani în condițiile în care foarte multe capacități de producere a curentului sunt ieșite din uz sau au o durată de viață cu mult peste cea stabilită. ”Pe parcursul derulării lucrărilor de execuție a investiției Ciclu combinat cu turbine pe gaz de la Iernut, din motive imprevizibile, a fost necesară realizarea unor lucrări suplimentare (pentru îmbunătățirea terenului de fundare prin realizarea a 907 piloți forați; devieri/anulări rețele subterane de conducte și cabluri; pentru reparații la circuitul hidrotehnic aferent SPEE Iernut etc.) ce au generat impact în durate de realizare a investiției, fiind situate pe drumul critic al graficului de execuție. De asemenea, modificările legislative (OUG 114/2018, Instrucțiunea ANAP nr. 2/2018, Instrucțiunea ANAP nr. 1/2019) au avut impact semnificativ asupra ritmului de execuție a lucrărilor pe parcursul anului 2019”, se spune într-un document semnat de Daniela Nicolescu, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Cabinetul Orban a fost obligat să modifice legislația în vigoare pentru ca investiția să nu piardă finanțarea nerambursabilă de peste 320 milioane lei acordată pentru proiect din banii încasați de România din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) alocate gratuit de către Uniunea Europeană, în baza normelor comunitare. Romgaz a avertizat din 2018 că nefinalizarea și nepunerea în funcțiune până la jumătatea anului 2020 a centralei de 430 MW de la Iernut ar avea drept consecință pierderea finanțării nerambursabile acordate pentru proiect din banii încasați de România din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) alocate gratuit de către Uniunea Europeană, în baza legislației comunitare. Romgaz chiar s-a gândit să acționeze în instanță consorțiul de firme care execută lucrările – Duro Felguera din Spania și Romelectro din România, acțiune abandonată ulterior.

În urmă cu câteva zile Adrin Volinitu, șeful Romgaz, a admis că lucrările la Centrala electrică vor întârzia. “Nu, nu va fi gata, din cauza problemelor pe care le au contractorii. Noi am ajutat cât am putut, dar mai mult nu putem face. Din 600 de oameni care ar trebui să fie pe șantier, acum sunt cam 200”, a spus directorul general al companiei, Adrian Volintiru, răspunzând unei întrebări venite din partea jurnaliștilor.


blank