Bachir Boumaaza
IT&C, Stiri

Celebrul gamer Athene a strâns pentru Salvaţi Copiii peste 10 milioane dolari

El este cel care a făcut din „joacă” cele mai profitabile acţiuni de caritate

Bachir Boumaaza
Bachir Boumaaza

Athene este unul dintre cei mai cunoscuţi gameri profesionişti din lume, ce joaca live pe YouTube cu 700.000 de jucători din toata lumea. Athene şi-a pierdut multe nopţi şi zile cu cele mai sofisticate jocuri, având parteneri de distracţie în toate colţurile lumii. Este unul din tipii care reuşesc să câştige bani din joaca pe internet. Athene s-a considerat norocos din acest punct de vedere, până când s-a dat cu un pas înapoi şi a privit lucrurile din altă perspectivă.

Şi, de fapt, acum vine gestul lui cu adevărat şocant, care l-a făcut celebru nu numai în rândul gamerilor. Mişcat de nevoile copiilor înfometaţi din Africa, Athene şi-a luat prietenii din comunitatea de gaming şi s-a alăturat acţiunilor „Save the Children” (Salvaţi Copiii), sprijinind organizaţia pentru strângerea de fonduri. Cu ajutorul unor donaţii, multe neaşteptate şi surprinzătoare, campania a reuşit să strângă peste un milion de dolari!

Apoi, Athene a călătorit în Mali, Africa de Vest, cu organizaţia Salvaţi Copiii pentru a cunoaşte o parte dintre cei care au nevoie de ajutor. Impresionat, el a filmat în direct pe YouTube, postând sub numele „Fastathon Live”. Filmarea a atras alţi 100.000 de dolari. Călătoria a inspirat un cântec pentru mişcarea Gaming for Good, intitulat „Change Today”.

Athene şi prietenii săi continuat cu o nouă provocare. Un copil moare la fiecare patru secunde din cauze care pot fi tratate sau chiar prevenite dacă ar exista tratamente. Milioane de bebeluşi şi copilaşi mor de diaree, pneumonie sau malarie. Athene şi-a propus să atragă ajutoare, granturi guvernamentale de circa 4 milioane de dolari care vor fi destinaţi programelor de sănătate din Malawi, Indonesia şi Balngladesh. Până la urmă a strâns pentru Salvaţi Copiii peste 10 milioane de dolari în 2013.

Salvaţi Copiii are programe în derulare în 120 de ţări din toată lumea, în sprijinul a peste 125 de milioane de copii (doar in 2012). Athene nu este singurul din comunitatea de gameri care s-a alăturat organizaţiei. Au mai venit în sprijinul lor creatorilor de la Farmville, Angry Birds, WeTopia şi multe altele.

Munca organizaţiei este sprijinită şi prin subvenţii guvernamentale care oferă un procent însemnat din costul programelor. Salvaţi Copiii va încerca să atragă şi alţi suporturi, de genul lui Athene şi comunitatea sa.

Athene nu este platit pentru strângerea de fonduri, el fiind un voluntar independent şi strânge personal fondurile. A ales Salvaţi Copiii ca beneficiar al platformei sale de caritate, Gaming for Good. Membrii comunităţii Gaming for Good pot lua unităţi monetare şi non-monetare care se pot transforma în „puncte de caritate”, care pot fi răscumpărate în magazinul online Gaming for Good.

Dar cine este Athene? Numele lui real este Bachir „Chiren” Boumaaza, vine din Belgia şi are 33 de ani. În lumea virtuală este cunoscut sub pseudoniomul Athene, încă din 2002 când şi-a postat primele clipuri pe YouTube. Sub numele acesta era cunoscut drept jucător în World of Warcraft. Pagina lui de pe YouTube se numeşte „AtheneWins” şi anul trecut avea 700.000 de abonaţi şi peste 707.785.000 de vizualizări.

În 2011, Boumaaza a lansat o iniţiativă, tot pe platforma YouTube, numită „Togheter to the Top” (TTTT) unde îi promova pe creatorii de conţinut şi le promova videoclipurile. Pe lângă link-uirea acestora Boumaaza realiza clipuri cu persoanele care îi promovau platforma, ajungând în 2012 să aibă peste 9.000 de video-răspunsuri.

În 2012 a reuşit să strângă peste un milion de dolari în numai 100 de zile de campanie de caritate, denumită „OP Sharecraft”. Suma a fost donată organizaţiei Salvaţi Copiii, iar bani au ajuns în Cornul Africii şi în proiectele de infrastructură din Mali. În 2013 înfiinţează o altă platformă, Gaming for Good, numai pentru a strânge bani din donaţii pentru Salvaţi Copiii. Toate donaţiile sunt de 13 multiplicate de guvernul american. Astfel că în decembrie 2013 sumele donate au ajuns la peste 10 milioane de dolari.

În septembrie 2013 a mai făcut o acţiune de caritate, tot prin Gaming for Good. Campania a strâns într-un singur weekend 2 milioane de dolari, depăşind estimarea de 500.000 dolari.

blank