Cultura, Stiri

Cele mai de succes documentare românești pot fi vizionate online, între 6 și 12 octombrie

Astra Film Festival este promotorul filmului documentar în România, în Europa Centrală și de Est și în lume, de mai bine de două decenii.

off_the_beaten_track_75645800

România a devenit încet, dar sigur, un punct important pe harta internațională a cinemaului documentar. An de an, producția filmelor de documentar este într-o continuă ascensiune, iar subiectele specifice regiunii de est a Europei, dar și abordările cinematografice tot mai variate au captat atenția și interesul publicului din toată lumea.

În perioada 6 – 12 octombrie 2014, Astra Film în colaborare cu dafilms.ro (DOC Alliance Films), vă invită să vizionați gratuit, online patru dintre cele mai de succes documentare filmate în România în ultimii ani.

Ce au în comun cele patru filme selecționate? Toate au intrat în circuitul celor mai prestigioase festivaluri de profil din lume, precum Festivalul Internațional de Film Documentar din Amsterdam, Festivalul de Film din Rotterdam sau Astra Film Festival din Sibiu.

 

Off the Beaten Track (regia: Dieter Auner) este o invitație emoționantă de a medita la importanța identității și a păstrării tradițiilor românești, de a merge către viitor, dar fără a te rupe de rădăcini. Filmul a fost laureat cu Premiul Special pentru Documentar Românesc la Astra Film Festival 2011

Noosfera (regia: Artchil Khetagouri și Ileana Stănculescu): Este posibilă dragostea adevărată sau este doar un anacronism? Teoria unui excentric profesor de sociologie care afirmă că dragostea adevărată este posibilă este, aparent, contrazisă de eșecul căsniciei sale. Filmul a primit Premiul Realități Românești la Astra Film Festival 2012.

Blestemul ariciului (regia: Dumitru Budrala) surprinde realitatea crudă, peregrinarea romilor pe timp de iarnă, dintr-un sat în altul, în lupta pentru supravieţuire. Filmul a fost selecționat în festivaluri de profil din Europa, America de Nord și de Sud, Asia și Africa.

Păcătoasa Teodora (regia: Anca Hirțe) trebuie privit ca o poveste de dragoste, mai degrabă decât ca un documentar clasic. Așa a sugerat însăși regizoarea la proiecția în premieră absolută a filmului la Astra Film Festival 2011, unde a primit Premiul pentru cel mai bun documentar.

blank