Life

Cele mai comune boli la pisici

Pisicile sunt animale de companie surprinzătoare, nu numai datorită frumuseții lor, ci și datorită simțurilor dezvoltate, precum auzul sau vederea.

Dacă aveți o pisică sau vă gândiți să luați sau să adoptați una, ar trebui să știți multe lucruri importante despre pisici, precum bolile de care poate suferi o pisică. În continuare vă vom dezvălui cele mai comune 10 boli de care pot suferi pisicile.

Otită

Este o inflamație a canalului urechii foarte frecventă la câini, dar și la pisoi și pisici adulte. Poate provoca durere și, în cazuri mai extreme, pierderea auzului. În mod normal, este cauzată de prezența paraziților, cum ar fi acarienii (asigurați-vă că pisica nu are o secreție  maro în urechi atunci când le curățați), dar și de ciuperci sau bacterii. Dacă pisica are otită, o veți recunoaște prin disconfortul pe care îl manifestă când se scarpină sau de frecvența cu care o face.

Conjunctivită

Este una dintre cele mai frecvente boli  care pot apărea la orice vârstă. Este inflamația mucoasei ochiului (a membranei care o acoperă și în interiorul pleoapei). Pisica își poate pierde vederea dacă nu este diagnosticată și tratată la timp. Poate fi cauzată de infecții oculare, alergii, diverse boli (cele care afectează sistemul respirator), mizeria din mediu, traume sau probleme genetice. Veți descoperi că pisica voastră are conjunctivită datorită albirii excesive, rupturilor sau opacității corneei.

Rabie

Această boală provoacă un virus care este transmis prin salivă în urma mușcăturii unui animal infectat. Poate fi transmis între specii, de la animale la oameni și invers, și este controlat de un vaccin antirabic.

Leucemie felină

Este un tip de cancer care se transmite prin contactul cu lichidele corporale, fie că este vorba de salivă, sânge sau urină. De obicei afectează mai mult exemplarele mici și tinere și poate provoca chiar moartea. Simptomele acestei boli sunt lipsa poftei de mâncare, somnolență, anemie, apariția tumorilor sau slăbiciune. Pentru a împiedica apariția leucemiei feline, vaccinați pisica.

Virusul panleucopeniei feline

Virusul panleucopeniei feline este în general cunoscut sub numele de enterită sau gastroenterită infecțioasă. Este o boală fatală cauzată de un parvovirus și cele mai frecvente simptome sunt febra și ulterior hipotermia, vărsăturile, diareea, slăbiciunea, deshidratarea, anorexia și o scădere semnificativă a leucocitelor și / sau a globulelor albe din sânge sânge. Tratamentul constă în hidratare intravenoasă și antibiotice, deși există și un vaccin împotriva acestei boli.

Imunodeficiență felină

Cunoscută în mod obișnuit sub numele de SIDA felină, este o boală care poate pune viața pisicii în pericol și este provocată de lentivirus. De obicei afectează pisicile adulte nesterilizate, iar simptomele care vă vor face să suspectați această boală sunt: ​​infecții la nivelul gurii, patologii respiratorii, infecții intestinale, scădere în greutate, boli fungice. Este transmisă în urma unei mușcături a unui alt animal infectat. Nu se poate trata și nu poate fi prevenită prin vaccinare.

Peritonită

Este o boală infecțioasă cauzată de un virus din familia coronavirusurilor. Cele mai notabile simptome sunt: ​​febră, anorexie, creșterea volumului abdomenului și acumularea de lichid în acesta, invadând astfel toate organele și sistemele corpului. Nu are tratament, deși există un vaccin împotriva acestei boli. Poate fi fatală, mai ales la pisicile tinere.

Probleme gastrointestinale

Diaree, vărsături, dureri abdominale, pierderea poftei de mâncare sau slăbiciune sunt câteva dintre simptomele acestei boli care afectează animalul de companie, în special exemplarele tinere. În mod normal apare atunci când pisica mănâncă alimente stricate, deși poate fi cauzată și de o infecție bacteriană, un virus sau de prezența paraziților. Dacă suspectați această boală, mergeți urgent la veterinar.

Cistită

Ca și la oameni, sistemul urinar devine mai problematic pe măsură ce pisica îmbătrânește. Se formează minerale care obstrucționează tractul urinar, provocând urinare dureroasă, sete mare, absența totală a urinării, lingerea tractului urinar, vărsături sau urinare în alt loc decât litiera. Există tratament pentru eliminarea mineralelor, iar pisica trebuie să urmeze și o dietă specială.

Alergii

Știați că și pisicile pot avea alergii? La fel ca noi, felinele pot avea alergii la multe lucruri diferite, dintre care cele mai frecvente sunt: ​​plante, polen, ciuperci, parfumuri, produse de curățat, fum de tutun, mușcături de purici, unele alimente și chiar oameni. Când apar  simptome precum tuse, strănut, secreție nazală sau oculară, mâncărime la nas, mâncărime la ochi, păr lipsă, infecții ale pielii, vărsături și diaree, este clar că pisoiul suferă de alergie.

Pe lângă cele prezentate mai sus, obezitatea la pisici este o altă problemă frecvent întâlnită. Dacă vreți să îi protejați sănătatea și să-i oferiți o dietă corespunzătoare mâncare pentru pisici aici găsiți. Sănătate maximă pisicii voastre!

 

blank