Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, şi-a pregătit, în urmă cu 30 de ani, un discurs în eventualitatea în care Al Treilea Război Mondial ar urma să izbucnească. Acum, textul este cu atât mai actual cu cât conflictul dintre SUA şi Coreea de Nord ia amploare. Astăzi, SUA au trimis bombardiere în apropiere de Coreea de Nord.

Pe măsură ce tensiunile cauzate de testele balistice efectuate de Coreea de Nord se intensifică, scenariul celui de-al Treilea Război Mondial pare iminent. De altfel, există şi câteva previziuni în acest sens.

Regina Marii Britanii a scris încă din anul 1983 un discurs ca şi cum ar fi urmat să fie adresat în luna martie, a aceluiaşi an.

Cu toate acestea, în acord cu legea care reglementează de 30 de ani documentele guvernamentale, întregul discurs a fost făcut public de către Arhivele Britanice şi dat de BBC, în urmă cu trei ani:

Citeste si...
A murit Paul Allen, cofondatorul Microsoft

„Acum, nebunia războiului se răspândeşte încă o dată în lume şi ţara noastră curajoasă trebuie încă o dată să se pregătească să supravieţuiască unor pericole foarte mari.

Nu am uitat niciodată tristeţea şi mândria pe care le-am simţit în timp ce ascultam la radio, alături de sora mea, cuvintele pline de inspiraţie ale tatălui nostru în acea zi fatidică din 1939.

Nu mi-am închipuit nicio secundă că această solemnă şi îngrozitoare datorie va cădea, într-o bună zi, pe umerii mei.

Cu toţii ştim că pericolele cu care ne confruntăm, astăzi, sunt cele mai mari din istoria noastră îndelungată. Duşmanul nu este soldatul cu puşca sa, nici pilotul care dă târcoale oraşelor noastre, ci puterea letală a tehnologiei abuzate”.