O mică localitate din nord-estul Republicii ruse Yakutia, unde temperatura medie în luna ianuarie este de minus 50 de grade Celsius, este cunoscută drept cel mai friguros punct locuit de pe planetă.

siberia06a_66312500

Oymyakon este cunoscut sub numele de „Polul Frigului”, cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată fiind de minus 71,2 grade Celsius, scrie descopera.ro Această temperatură este inscripţionată pe monumentul de la intrarea în localitate.

În mod ironic, numele localităţii se traduce prin „Apa care nu îngheaţă”. Localitatea, care are o populaţie de 500 de oameni, se numeşte astfel deoarece este situată lângă o apă termală, la care se adăpau turmele de reni.

În sat nu se poate cultiva nimic, astfel că locuitorii se hrănesc cu carne de ren şi cal, peşte crud îngheţat şi supă de carne.

Există un singur magazin şi o şcoală, care nu se închide decât atunci când temperatura scade sub minus 52 de grade Celsius.

Satul este situat la 750 de metri deasupra nivelului mării, astfel că durata unei zile poate varia de la trei ore în decembrie la 21 de ore pe timpul verii.

Cel mai apropiat oraş este Yaktusk, capitala regiunii Sakha din Rusia. Oraşul are o populaţie de 300.000 de locuitori, care spun că înfruntă frigul extrem cu ajutorul „ceaiului rusesc”, aşa cum numesc ei vodca, scrie Business Insider.

Yaktusk este punctul de intrare în Oymyakon.

Citeste si...  Corina Crețu, desemnată de Grupul S&D drept candidată pentru funcția de vicepreședinte al Parlamentului European