Se cauta solutii pentru un nou Guvern. Cine o sa faca parte din el – este principala intrebare, dar o intrebare la fel de importanta este si cine il va sustine in Parlament. Va prezentam in continuare o analiza realizata de cei de la Infopolitic care iau in calcul multiple variante pentru formarea unei noi majoritati.1_configuratia-Parlamentului-Romaniei 2_ACTUALA-COALITIE 3_MAREA-COALITIE 4_GUVERN-CONTROLAT-DE-PNL-FARA-PSD-SI-UNPR

ACTUALA COALITIE are 297 de parlamentari. Acceptand ideea ca aceasta ramane unita, atunci vorbim despre un procent de aproximativ 55% din numarul parlamentarilor.

Daca luam in calcul reconfigurarea majoritatii, in urma consultarilor de la Cotroceni, se pleaca de la numar de 176 de parlamentari liberali, adica, undeva pana in 33% din totalul numarului de parlamentari.

MAREA COALITIE

Cea mai puternica majoritate va fi (desi nu se discuta public despre asta) formata din PNL si PSD. Cele doua partide ar aduna aproape 69% din Parlament, un procent similar cu forta USL in perioada de maxim (excluzand insa din calcul ALDE si UNPR ai caror parlamentari erau atunci in majoritatea USL).

GUVERN CONTROLAT DE PNL, FARA PSD SI UNPR

Nu se poate forma o majoritate puternica excluzand UNPR si PSD laolalta. O grupare fara PSD si UNPR, reunind PNL, ALDE, UDMR, independenti si minoritati inseamna un numar de peste 280 de parlamentari, adica in jur de 52% din Parlament. Aceasta ar fi formula de coalitie cea mai slaba, in afara de varianta guvernului minoritar.

Citeste si...
Prima zi de negocieri între PNL, USR PLUS şi UDMR s-a finalizat: Liderii celor trei formaţiuni anunţă că doresc ”o formulă de guvernare stabilă României, care să asigure cele mai bune soluţii pentru ieşirea din criză”

COALITIA „TOTI IMPOTRIVA PSD”

O majoritate formata din restul partidelor, in afara de PSD ar fi una similara cu ce avem in prezent. O majoritate formata din PNL, UNPR, ALDE, UDMR si minoritati ar depasi cu putin procentul de 57% din numarul total de parlamentari.

In concluzie, realitate cifrelor din Parlament arata ca va exista o dificultate mare in formarea unei noi majoritati, daca se respecta discursul politic de excludere a unuia sau altuia din calcul. Aceasta ingreuneaza varianta unui guvern eminamente politic. In fapt, variantele unui guvern de tehnocrati sau a unuia de larga majoritate politica sunt singurele viabile in mod real, daca partidele isi respecta discursul din aceste zile. Pentru PNL, este dificila asumarea unui colaborari institutionale cu UNPR, dar si asumarea unei guvernari cu o majoritate foarte fragila.