Întreprinderile mai mici au adesea acces foarte limitat la împrumuturi și alte forme de finanțare provizorie pentru a acoperi costul bunurilor pe care intenționează să le cumpere sau să le vândă. Chiar și cu o comandă confirmată pentru produse, multe bănci nu vor oferi împrumuturi sau protecție la descoperit de cont pentru aceste tipuri de tranzacții.

Proprietarii de afaceri atât mici, cât și mari, nu doresc ca banii lor să fie blocați în transporturile de mărfuri de la un producător străin, care ar putea dura patru până la șase săptămâni sau mai mult.

Pe de altă altă parte, companiile care exportă cantități mari de mărfuri nu își pot permite să aștepte să primească banii până când produsele lor de export ajung la o destinație după câteva săptămâni. Unele surse estimează că peste 80% din comerțul global depinde de astfel de finanțare, întrucât ajută mărfurile să se deplaseze chiar și atunci când companiile nu au suficient flux de numerar intern pentru a finanța tranzacțiile.

Cum funcționează procesul

Intermediarii comerciali, cum ar fi băncile și alte instituții financiare, supraveghează și facilitează diferite tranzacții financiare între un cumpărător (importator) și un vânzător (exportator). Aceste instituții financiare participă la finanțarea tranzacțiilor comerciale dintre cumpărător și vânzător. Aceste tranzacții pot avea loc pe plan intern sau internațional. Disponibilitatea finanțării comerciale a generat o creștere semnificativă în comerțul internațional.

Trade Finance acoperă diferite tipuri de activități, inclusiv emiterea de scrisori de credit, împrumuturi, printre altele.

Procesul de finanțare a comerțului implică mai multe părți diferite, inclusiv cumpărătorul și vânzătorul, finanțatorul comercial, agențiile de credit de export și asigurătorii.

Trade Finance reduce riscul de plată

La începutul comerțului internațional, mulți exportatori nu erau siguri dacă importatorul va plăti pentru mărfurile luate, fie când se va întâmpla asta. De-a lungul timpului, exportatorii au încercat să găsească modalități de a reduce riscul de neplată din partea importatorilor. Pe de altă parte, importatorii au fost, de asemenea, îngrijorați de efectuarea plăților prealabile pentru mărfuri de la un exportator, întrucât nu aveau nicio garanție cu privire la livrarea mărfii de către vânzător.

Trade Finance a evoluat și a început să abordeze toate aceste riscuri prin accelerarea plăților către exportatori și prin asigurarea importatorilor că toate mărfurile comandate au fost expediate.

De îndată ce sunt prezentate documentele de expediere, banca importatorului furnizează exportatorului o scrisoare de credit băncii exportatorului drept plată.

În mod alternativ, banca exportatorului poate acorda un împrumut exportatorului, în timp ce încă prelucrează plata făcută de importator, ca o modalitate de a menține livrarea de mărfuri activă în loc să-l facă pe exportator să așteptate plata din partea importatorului. Împrumutul acordat exportatorului va fi recuperat de către finanțatorul comercial atunci când banca exportatorului va primi plata de la importator.

Reducerea presiunii asupra importatorilor și exportatorilor

Trade Finance a contribuit la o creștere enormă a economiilor de pe tot globul, deoarece a redus decalajul financiar dintre importatori și exportatori. Un exportator nu se mai teme că un importator nu va plăti, iar un importator este sigur că toate mărfurile comandate au fost trimise de exportator, conform verificărilor făcute de către finanțatorul comercial.

Diverse produse și servicii pentru finanțarea comerțului

Finanțatorii comerciali, cum ar fi băncile și alte instituții financiare oferă diferite produse și servicii în acord cu nevoile diferitelor tipuri de companii și tranzacții:

Scrisoare de credit: aceasta este o promisiune făcută de banca importatorului către exportator, care spune că, odată ce exportatorul va prezenta toate documentele de expediere, așa cum sunt specificate prin acordul de cumpărare al importatorului, banca va efectua imediat plata către exportator / vânzător.

Garanție bancară: O bancă acționează ca un garant în cazul în care importatorul sau exportatorul nu îndeplinește termenii și condițiile contractului. Banca plătește beneficiarului o sumă de bani.

Aceste două produse au multe variații diferite cu scopul de a se potrivi cu diferite tipuri de tranzacții și circumstanțe.

Însă Trade Finance nu se rezumă doar la cele prezentate mai sus. Când vorbim de Trade Finance putem vorbi și de acreditive, avalizare cambii și bilete la ordin, printre altele.

Pentru mai multe informații despre toate aceste lucruri și despre cum funcționează un convertor valutar, intrați pe site-ul celui mai important grup financiar din România.

Citeste si...
Mișcare de PROPORȚII! Cum vrea să dea lovitura una dintre cele mai TARI bănci din România