Life, Stiri

Ce trebuie să știi despre acneea la adulți

Problema afectează o persoană din cinci şi nu este de neglijat

acnee

Acneea la vârsta adultă este o problemă ce afectează una din cinci persoane. Șocant, nu-i așa? Acneea la această vârstă nu este ceva ce trebuie tratat cu indiferență, deoarece poate duce, în timp, la stimă de sine scăzută, nefericire și chiar depresie. Dar, vestea bună este că în urma unei îngrijiri și unui tratament adecvat, aceasta poate fi vindecată. Iată tot ce trebuie să știi despre ce cauzează acneea la această vârstă, cum să o tratezi și cum să previi reapariția acesteia:

Cum este diferită acneea adultă față de cea a adolescenților? Acneea adultă este tipul de acnee care se dezvoltă pentru prima dată ori cea care are continuitate după vârsta de 25 de ani. Aceasta poate să apară la femei până la menopauză. Acneea adultă apare sub forma umflăturilor roșii sau pustulelor cu puroi în zona de jos a feței, în special în jurul maxilarului, sau sub forma comedoanelor, cunoscute și sub denumirea de puncte albe. Aceasta este diferită de acneea tipic adolescentină care se manifestă sub forma unui amestec de puncte negre, coșuri mici sau mari și uneori pustule cu puroi și abcese.

Acneea adultă este de asemenea diferită din cauza motivului apariției acesteia. Acneea adolescentină este cauzată, în principal, de schimbările hormonale ce au loc în corp în timpul pubertății, făcând-o mai ușor de tratat. Pe de altă parte, acneea adultă este mai multă cronică iar stresul și condițiile de mediu o agravează.

Ce cauzează acneea la vârsta adultă?

Există o părere generală ce spune că un consum insuficient de apă sau porii înfundați pot cauza acneea. În timp ce astfel de lucruri agravează o problemă existentă, sunt câțiva alți factori care duc la acneea adultă. Să aruncăm o privire la câțiva dintre ele:

Hormonii: Acneea adultă este favorizată de hormoni, la fel ca cea adolescentină. Perioadele neregulate ale apariției acesteia sunt un indicator al dezechilibrului hormonal. Deoarece hormonii feminini fluctuează mai mult decât cei al bărbaților, se explică de ce acneea adultă tinde să fie mult mai întâlnită la femei decât la bărbați. În plus, aceasta poate să apară la femei în timpul sarcinii, perioadei mensturale și menopauzei.

Medicamentele: Anumite medicamente, ce conțin litiu și steroizi, pot cauza acneea la adulți. În timp ce anticoncepționalele ajută la vindecarea acneei, cele cu androgeni cauzează o explozie de acnee. Medicamentele precum coricosteroizii și contraceptivele ce conțin mai mulți androgeni pot agrava acneea. Dermatologul sau ginecologul tău te poate ghida asupra contraceptivelor potrivite care să ajute tratarea acneei.

Genele: Un studiu arată că 50% dintre adulții cu acnee au avut un părinte sau o rudă cu probleme de acnee. Oamenii cu un istoric familial în materie de probleme cu acneea sunt mult mai predispuși la apariția acesteia.

Cosmeticele: Acneea cauzată sau agravată de către produsele cosmetice este numită acnee cosmetică. Produsele cosmetice ce conțin ulei în exces sau folosirea exagerată de produse de îngrijire a părului tind să blocheze porii ducând la aparția acneei. Femeile sunt dornice să încerce diferite produse și proceduri care să le îmbunătățească aspectul fizic. Utilizarea zilnică a produselor precum creme, creme hidratante și loțiuni cu protecție solară pot agrava acneea. Acneea poate fi declanșată sau agravată de produse demachiante, tratamente și masaje faciale. Fondurile de ten și loțiunile sunt clar interzise pentru femeile cu acnee. Machiajul uscat sub formă de pudră de talc, fardul, machiajele pentru pleoape, rujul de buze sunt permise.

Stresul: În timp ce stresul în sine nu cauzează acneea, poate stimula hormonii care provoacă apariția acneei. Cu cât este mai mare nivelul de stres, cu atât ești mai predispusă la apariția acneei.

Ocupația: Anumite locuri de muncă ce necesită ca tu să fii afară în soare sau cele ce te expun la produse industriale, precum uleiuri folosite în tăierea metalelor, sau poluarea pot cauza apariția acneei.

Tratamentul acneei adulte este similar cu cel al adolescenților. Dacă tratamentul de rutină nu te scapă de acnee în trei luni, este necesară o evaluare hormonală. Menstruația neregulată, creșterea părului facial și subțierea părului în creștetul capului sunt indicii ale unui dezechilibru hormonal.

Cheia succesului unui tratatement împotriva acneei presupune urmarea strictă a unui tratament. În această viață grăbită și plină de sarcini ce trebuie să fie făcute în același timp și multe probleme de rezolovat, tratamentul este lăsat la coada listei, în special când acneea este pasivă. Tratamentul acneei este un efort pe termen lung și, după remisie, terapia de întreținere poate fi necesară timp de luni până la ani de zile. Cea mai comună cauză a acneei ce nu răspunde la tratament este lipsa aplicării sau administrării medicamentului.

Prevenirea este mai bună decât tratamentul iar în cazule unei acnee la vârstă adultă, când tratamentul este deseori mai agresiv, mai bine ai lua măsuri de prevenire a acesteia. Îți dăm câteva sfaturi simple cum să previi acneea adultă:

Ai grijă ce produse folosești: Dacă ai avut acnee în timpul adolescenței, ar fi bine să nu mai folosești produse ce conțin uleiuri. De asemenea caută produse ce nu blochează porii și nu conțin comedogeni.

Nu atinge coșurile: Oricât de tentant este să atingi sau să storci coșurile, nu fă asta! Contactul frecvent între mâini și față poate transfera bacterii și rezultă în apariția acneei.

Nu lăsa sudoarea să stea pe față: Dacă lași sudoarea să persiste pe față, se va amesteca cu uleiul de pe piele și va bloca substanțele străine în pori. Spală-ți fața de două ori pe zi și șterge-o cu un prosop sau un șervețel.

Evită spălarea excesivă și curățarea abrazivă: Nu este corect să îți speli constant fața crezând că murdăria va duce la apariția acneei. Acneea nu este cauzată de praf sau mizerie, așa că nu îți fă griji. Evită utilizarea săpunului de mai mult de două ori pe zi și atunci când te usuci pe față, tamponeaz-o în loc să o freci.

Redu nivelul de stres: Pun pariu că nimeni nu ți-a spus despre acest lucru în perioada adolescenței. Stresul este o cauză specifică acneei nu numai în perioada adultă, așa că asigură-te că nivelul acestuia este redus.

 

blank