Life, Stiri, Ultima Ora

Ce-ţi poate agrava răceala? 5 greşeli de evitat

 Ignorarea primelor simptome este una dintre cele mai frecvente erori şi care poate să atragă după sine prelungirea stării de rău.

267497l-640x0-w-74e99c55

Cu peste 200 de tipuri de virusuri responsabili pentru o răceală comună, inevitabil un adult se va confruntă în general cu 4-5 răceli de-a lungul unui singur an, iar în cazul copiilor numărul creşte până la 8. Tocmai de aceea, specialiştii Ropharma ne avertizează asupra tratării corespunzătoare a simptomelor încă de la apariţia acestora şi evitarea unor greşeli comune care pot agrava şi prelungi o simplă răceală şi gripă.

1. Antibioticele nu tratează orice răceală!

“În cazul în care aveţi o infecţie bacteriană, aceasta se va trata în majoritatea cazurilor cu ajutorul antibioticelor. Totuşi, infecţiile pot fi provocate şi de fungi sau virusuri, care nu răspund la acest tip de tratament. Astfel, administrarea acestora atunci când nu e cazul, duce la dezvoltarea unei rezistenţe la viitoarele infecţii. Mai mult decât atât, pentru că antibioticele nu fac diferenţa între bacteriile care au produs infecţia şi cele benefice organismului, orice astfel de tratament va produce un dezechilibru al florei intestinale, bucale şi vaginale şi scăderea rezistenţei organismului“, explică medicul imunolog Tania Bejan, specialist Ropharma.

Flu or Cold. Sneezing Woman Sick Blowing Nose

2. Hidratarea insuficientă prelungeşte răceala

Atunci când suntem răciţi ne putem confrunta cu un apetit mai scăzut şi chiar refuzul de a consuma lichide, însă acestea pot determina lipsuri în organism şi chiar prelungi răceala. Leacul tradiţional al supei de pui nu este doar o învăţătură a bunicilor, ci chiar ajută la ameliorarea simptomelor şi îmbunătăţirea rezistenţei organismului. Menţinerea unui nivel optim de hidratare grăbeşte eliminarea toxinelor din organism şi totodată fluidizează eliminarea infecţiei de la nivelul sinusurilor şi sistemului respirator.

3. Spray-urile nazale trebuie utilizate cu precauţie!

“Deşi iniţial îşi fac efectul cu rapiditate, utilizarea excesivă a spray-urilor nazale va avea o acţiune opusă asupra sinusurilor. Administrarea acestora pe o perioada mai lungă de 3-4 zile va cauza inflamarea şi iritarea membranelor nazale, înrăutăţind astfel respiraţia. În cazul în care infecţiile la nivelul sinusurilor vă împiedică să respiraţi, puteţi încerca spălăturile nazale cu un amestec natural de apă şi sare de mare“, recomandă medicul imunolog Tania Bejan, specialist Ropharma.

4. Odihna insuficientă prelungeşte răceala

Deoarece în timp ce suntem răciţi organismul este suprasolicitat din cauza infecţiei şi combaterea simptomelor acesteia, starea de oboseală şi somnolenţa va creşte. Este important să nu ignorăm acest semnal al corpului, în special în condiţiile în care sistemul imunitar este profund afectat de lipsa somnului.
Astfel lipsa acestuia nu doar că ne sensibilizează în faţa răcelilor şi gripelor ci periclitează capacitatea de a lupta ulterior cu ele pentru că somnul insuficient, ca şi stresul, determină scăderea numărului de celule imunitare din corp.

5. Fumatul afectează tusea

“În afara consecinţelor negative asupra sănătăţii, fumatul afectează întreg sistemul respirator şi tusea. Atunci când fumaţi, plămânii deja iritaţi din cauza răcelii vor deveni mult mai sensibili şi mai inflamaţi, acelaşi fiind cazul şi tractului respirator. În plus, şi fumatul pasiv dăunează, pentru că fumul de ţigară paralizează cilii din fosele nazale, responsabili pentru protejarea şi eliminarea germenilor şi virusurilor din nas. Efectul nociv al unei singure ţigări durează aproximativ 30-40 de minute“, explică specialistul Ropharma, Dr. Imunolog Tania Bejan.

blank