International, Stiri

Ce tara este Elvetia de Asia si cum a ajuns sa fie magnet pentru milionari

fotografia-zilei_481_size9

Este una dintre putinele tari care au reusit sa se descurce foarte bine in ultima jumatate de secol. Colonia de odinioara a devenit acum natiunea cu al treilea cel mai mare venit mediu din lume, scrie BBC.

Putina lume stie ca Singapore are mai multi milionari pe cap de locuitor decat orice alta tara de pe glob. De fapt, fiecare a sasea gospodarie se poate mandri cu aceasta performanta.

Guvernul joaca si el un rol important in bunastarea cetatenilor. Impozitele se mentin la un nivel scazut, in timp ce statul strange bani din taxele pe proprietate aplicate caselor foarte scumpe, de milioane de dolari, ale celor bogati. Bogatii nu simt greutatea acestora si continua sa isi cheltuie banii in magazine, restaurante si pe tot felul de distractii, contribuind la cresterea economica a tarii.

La randul lor, expatii sunt atrasi aici de calitatea vietii. Chiar si profesorii, considerati ca facand parte din clasa mijlocie, se bucura de un trai indestulat. Multi dintre acestia fac parte din cluburi de navigatie si au in casa cate o menajera. In plus, guvernul ofera un mediu propice dezvoltarii si un sistem educational de prima clasa, prin aducerea profesorilor din toate colturile lumii, lucru ce sporeste atractivitatea zonei pentru straini.

Singapore este un oras-stat insular si cea mai mica tara insulara din Asia de Sud-Est. Marimea sa reprezinta un avantaj, pentru ca micul stat de doar cinci milioane de locuitori nu se confrunta cu problemele unei natiuni mari.

Dar Singapore reuseste sa faca minuni si in domeniul productiei, in ciuda dimensiunilor sale limitate. Productia de aici reprezinta mai mult de o cincime din economia nationala, o cota mai mare decat exista in Marea Britanie sau America.

Cum este posibil ca statul sa ramana competitiv din punct de vedere al costurilor pe piata globala? Produce numai bunuri high-end, iar jumatate dintre exporturile sale sunt reprezentate de tehnologia de ultima generatie.

Desi au inceput de jos, locuitorii au reusit in timp sa se specializeze in domeniile in care activau, ajutati de aceasta data si de guvern, care a investit masiv in educarea si pregatirea fortei de munca.

Singapore are unele dintre cele mai bune scoli din lume, iar guvernul a implementat de curand designul ca materie de studiu, dorind sa aduca si partea de creativitate printre calitatile dobandite de viitorii absolventi. Acestia vor iesi acum de pe bancile scolii cu o paleta de abilitati extinsa.

Nu e deci de mirare, asadar, ca cei care vor sa lucreze aici vin din toate colturile lumii. De fapt, doua persoane din cinci in Singapore sunt straini. Bancherii si altii din industria financiara se muta in valuri catre ceea ce au ajuns sa numeasca Elvetia Asiei.

Singapore trebuie sa se mai ocupe insa de decongenstionarea traficului si partea de imobiliare, ambele afectate de numarul mare de straini care continua sa se mute in tara.

Faptul ca este o natiune multilingvistica, lucru foarte important pentru dezvoltarea afacerilor internationale pe teritoriul sau, si pentru ca isi plateste bine angajatii, a facut ca Singapore sa cunoasca o dezvoltare uimitoare in ultimii 50 de ani.

blank