Life

Ce sunt analizele de sânge și de ce merită făcute anual

Există boli care își manifestă simptomele în stadii foarte avansate și care sunt dificil de diagnosticat fără a fi supuse unei analizei pertinente. Din acest motiv, specialiștii din acest sector recomandă efectuarea unui control anual pentru a vă asigura că sănătatea nu vă este pusă în pericol.

Ce este un test de sânge?

Testele de sânge constituie unul dintre principalele instrumente de diagnostic medical, deci este, probabil, una dintre cele mai importante practici clinice. Acestea constau dintr-un studiu de hemogramă, care cuantifică și evaluează elementele sângelui, și un test biochimic, care studiază substanțele chimice prezente în sânge, cum ar fi fierul, zahărul sau vitaminele.

Tipuri de analize de sânge care se pot face

Tipurile de analize care se efectuează cel mai frecvent sunt următoarele:

Hematologie completă: este cunoscută sub numele de hemoleucogramă completă și este cea mai frecventă analiză. Ea măsoară numărul de globule roșii, globule albe, trombocite și hemoglobină. Permite detectarea infecțiilor, anemiei sau problemelor de coagulare.

Chimia sângelui: numită panoul metabolic de bază, măsoară substanțele chimice din sânge prin plasmă. Oferă informații despre oase, mușchi, inimă, ficat și rinichi.

Testul enzimelor din sânge: poate detecta anumite reacții chimice din organism. Permite detectarea anumitor patologii, de exemplu, un atac de cord.

Testele de coagulare a sângelui: permite detectarea nivelului de coagulare a pacientului, pentru a diagnostica tulburările de coagulare.

Ce detectează un test de sânge?

Un test de sânge poate detecta boli precum hemoglobina sau anemia, iar altele servesc la confirmarea diagnosticului medicului. De aceea, odată efectuat, testul trebuie interpretat de medicul de familie pentru a stabili următorul pas care trebuie făcut.

Analizele de sânge vă ajută să diagnosticați boli precum diabetul, osteoporoza și buna funcționare a ficatului sau a rinichilor, printre altele.

Analizele de sânge vă ajută să aflați dacă aveți diabet sau anemie

După cum am explicat anterior, printr-un test de sânge putem obține informații foarte importante legate de patologiile din corpul vostru. În cazul diabetului, cea mai frecventă formă de detectare include un test de sânge. Există două tipuri de analize, prin care diabetul poate fi diagnosticat, în ambele cazuri se măsoară nivelul zahărului din sânge: pe de o parte, testul aleatoriu al zahărului din sânge, pentru care nu este necesar să postiți. Și, în al doilea rând, testul zahărului din sânge pe stomacul gol, care se efectuează după un post de 12 ore, și oferă datele necesare pentru diagnosticul diabetului sau prediabetului.

Anemia apare din cauza lipsei de celule roșii din sânge sau a hemoglobinei din sânge, care sunt responsabile pentru transportul oxigenului către toate organele corpului. Anemia poate fi detectată printr-o hemoleucogramă completă, deoarece oferă informații exacte cu privire la nivelul globulelor roșii din sânge.

În acest caz, este importantă depistarea precoce, deoarece anemia ar putea indica prezența unor boli hematologice mai grave.

De ce să solicitați un test de sânge?

Puteți solicita un test de sânge pentru a descoperi eventuale probleme de sănătate. Rezultatele pot releva deficiențe ale componentelor biologice sau probleme de sănătate ale căror simptome nu s-au manifestat încă. Este unul dintre primele teste de diagnostic care sunt solicitate și fac parte din evoluția și monitorizarea oricărei boli și a efectului pe care tratamentul îl are asupra voastră.

Importanța controalelor medicale

Chiar dacă vă simțiți puternici și sănătoși, este esențial să faceți un control medical anual complet și teste în funcție de vârsta voastră, stilul vostru de viață și istoricul vostru medical. În acest fel puteți anticipa posibilele probleme de sănătate pe care le aveți și puteți evita suferința inutilă.

Așadar, ținând cont de cele dezvăluite mai sus, dacă vreți să vă asigurați că nu aveți diabet luați-vă glicemia regulat.

De asemenea, vă recomandăm să vă faceți bilirubina pentru a afla dacă aveți probleme la ficat. Multă sănătate!

 

blank