Actualitate, Featured

Ce strategie are Guvernul pentru a castiga lupta cu Iohannis pentru Armata

Guvernul va ataca în contencios administrativ decretul prin care președintele Klaus Iohannis a prelungit cu un an mandatul şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă. Ieri, ministrul Apărării, Gabriel Leș, l-a atact dur pe președintele Klaus Iohannis.

Guvernul au precizat că Executivul va ataca decretul preşedintelui Klaus Iohannis prin care a prelungit cu un an mandatul şefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat faptul că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că decretul pentru prelungirea mandatului şefului SMG, Nicolae Ciucă, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

Ministrul Apărării Gabriel Leş a declarat, după refuzul lui Klaus Iohannis de numire a propunerii MApN în funcţia de şef al Statului Major, că în ianuarie va veni cu o nouă propunere, iar preşedintele putea să prelungească mandatul lui Nicolae Ciucă doar la propunerea ministrului.

Ce spune ministrul Apărării
Ministrul a mai afirmat că propunerea pentru funcţia de şef al Statului Major a fost Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO şi UE. Dar pentru ca acesta să poată ocupa funcţia, trebuia să fie şef de Stat Major al unei categorii de forţă sau locţiitor al Statului Major al Apărării. Pentru acest lucru, ministru a propus mutarea sa în funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Terestre, deţinută în prezent de generalul maior Ovidiu Uifăleanu, iar acesta din urmă să ia locul generalului Scarlat în poziţia de reprezentantul militar al României la NATO şi UE.

Ieri, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a venit cu noi acuzații pe tema situației de la Statul Major al Armatei. Gabriel Leş afirmă că el a considerat că prelungirea mandatului actualei conduceri a Statului Major al Apărării ar fi reprezentat ”un semnal negativ la adresa elitei militare, întrucât ar insinua existenţa unei crize de leadership”.

Leş afirmă că, din perspectivă legală, s-a speculat asupra faptului că ministrul Apărării nu a respectat condiţia ce prevede că propunerea trebuie să vină din rândul şefilor categoriilor de forţă sau de locţiitor SMAp. ”Doresc să clarific pe această cale, încă o dată, că eu nu am mers la Cotroceni cu o propunere în plic. În realitate, am solicitat CSAT avizul pentru a numi un general al armatei române cu recunoaştere internaţională în poziţia de şef al Statului Major al Forţelor Terestre, urmând ulterior să emit ordinul de ministru aferent. Numai după aceste etape preliminare propunerea putea fi înaintată către preşedinte spre emiterea decretului de numire, aceasta fiind pasul procedural final”, afirmă Leș.

Leș: S-a încercat o ambuscadă
”Preşedintele a respins în mod reflex, fără argumente, solicitarea iniţială (care este în fapt apanajul ministrului), anulând întregul eşafodaj pe care se întemeia procedura legală de numire. Teza conform căreia am mers la Cotroceni pentru a solicita emiterea unui decret de numire (sau a mai multora) pentru o persoană neeligibilă este profund neadevărată”, susţine Leş.

El a susținut că a încercat să discute cu preşedintele Klaus Iohannis pe acest subiect, însă i s-a transmis că ”este ocupat”. ”Concret, l-am contactat direct, şi din timp, pe preşedinte pentru a discuta deschis, spre a avea perspectiva domniei sale asupra problemei, însă reacţia a venit prompt: «Preşedintele este ocupat!»”, afirmă ministrul Apărării.

”Este limpede că s-a încercat o ambuscadă, care să genereze profit în plan mediatic, electoral, însă din fericire am la dispoziţie căile legale pentru a readuce lucrurile în matca lor legală”, spune Leş, adăugând că situaţia decretului de prelungire emis de preşedinte ”din punct de vedere juridic este fără echivoc”.

”Cred că este absolut evident că rolul CSAT în această procedură a fost la rându-i viciat, preşedintele făcând informarea exclusiv la televizor şi nu în cadrul şedinţei Consiliului aşa cum o cer legea şi regulamentele de funcţionare”, mai spune el.

Scandal și pe statutul polițistului
Pe de altă parte, ministrul Administrației și Internelor, Carmen Dan, îl atacă pe șeful statului pentru că a blocat legea privind statutul polițistului, contestând actul normativ la Curtea Constituțională. ”Atât poate… din frustrare, din disperare, din ambiție bolnăvicioasă. Indiferent ce îl mână în luptă pe președintele țării, efectele blocării constante a oricărui demers, fără niciun temei legal, se răsfrâng asupra românilor!”, a scris Carmen Dan, pe Facebook.

blank