Life, Stiri

Ce spune aspectul limbii despre sanatatea ta. Afla de ce boli suferi!

Orice modificari care survin la nivelul aspectului limbii tale pot indica probleme de sanatate. Acorda-i, asadar, o atentie sporita pentru a sesiza din timp schimbarile care tradeaza o varietate de afectiuni. Iata, mai concret, ce spune aspectul limbii tale despre sanatatea ta!

Ce-spune-aspectul-limbii-despre-sanatatea-ta--Afla-de-ce-boli-suferi-

1. Limba ta este acoperita de o substanta albicioasa

Una dintre cele mai comune modificari ale aspectului limbii se refera la aparitia unor depozite albicioase, laptoase, care acopera partial sau total organul musculos. Dezvoltarea acestor depozite poate fi favorizata de o varietate de factori, de la o infectie fungica, cu Candida albicans, la raceli, gripe si tulburari digestive (litiaza biliara, gastrita, boala de reflux gastroesofagian etc).

Depozitele albicioase pot disparea de la sine in cateva zile sau la indepartarea factorului predispozant ori pot fi inlaturate cu tratament antifungic sau prin igienizarea cu ajutorul unei periute prevazute cu dispozitiv pentru curatarea limbii.

2. Limba ta are un colorit negricios

La polul opus se situeaza limba care capata un colorit negricios, inchis la culoare. In acest caz, alimentatia specifica poate fi un factor favorizant – spre exemplu, consumul de cafea si tutun poate colora limba intr-o nuanta de maro inchis. La fel de bine, acest colorit poate fi declansat de administrarea de antibiotice si de antiseptice. Indepartarea stratului negricios de la suprafata limbii se face prin periaj cu o periuta de dinti adecvata curatarii acestui organ.

3. Limba ta este „paroasa”

In cazul in care descoperi cu stupoare ca pe suprafata limbii tale par sa fi crescut niste mici fire de par, afla ca, de fapt, nu este vorba despre unele similare celor care iti acopera trupul, ci despre papilele obisnuite care insa au fost alungite din cauza unei proliferari bacteriene. Alti factori ce favorizeaza aspectul „paros” sunt igiena orala necorespunzatoare, administrarea de antibiotice, diabetul zaharat si chimioterapia.

4. Limba ta este ticsita cu afte

Aftele sau ulceratiile orale sunt mici, dar pot fi extrem de dureroase, de aceea este important sa le tratezi rapid. Daca le descoperi in interiorul cavitatii bucale, la nivelul limbii si nu numai, se poate sa fi consumat prea multe fructe citrice sau sa iti fi produs leziuni neintentionat (muscarea accidentala, spre exemplu). De asemena, aftele pot aparea si in contextul unor raceli insotite de febra.

In mod normal, aftele dispar dupa 7-10 zile, in urma unui tratament cu solutii pe baza de aspirina, printre altele. Totodata, aceste ulceratii pot trece si de la sine, fara a fi necesara interventia ta. Insa fii foarte atenta: daca aftele care, in mod obisnuit, se prezinta ca niste pete albe cu margini rosiatice, arata mai degrba ca niste protuberante dure, consulta un medic de urgenta, intrucat ar putea fi semne ale cancerului oral.

5. Limba ta este acoperita cu basicute dureroase

In situatia in care limba ti se acopera cu mici basicute umplute cu un lichid alb, dureroase la atingere, te-ai putea confrunta cu o infectie cu virusul herpetic. De regula, prezenta lor este insotita si de febra. Consulta un medic care iti poate recomanda un tratament antiherpetic care va inlatura problema rapid. Retine, totusi, ca aceasta infectie nu trece nicidoata cu adevarat si se va manifesta ori de cate ori ai sistemul imunitar slabit.

blank