IT&C, Stiri

Ce se întâmplă cu contul tău de Facebook după ce o să mori

FACEBOOK: Nu e un secret pentru nimeni faptul că multe persoane se întreabă ce se întâmplă cu conturile lor de Facebook după moarte. Tocmai pentru a rezolva această problemă, a fost introdusă o opţiune interesantă.

facebookvideo_63812000

Facebook le oferă utilizatorilor săi posibilitatea de a alege să fie închis contul după moarte sau să fie administrat de altcineva. Ideea inedită a fost numită „Legacy Contact”.

Dacă vrei să laşi „moştenire” altcuiva contul tău, acea persoană poate să schimbe poza de profil, să accepte cereri de prietenie, dar nu o să aibă acces la mesajele private şi nu o să poată posta.

Deocamdată, opţiunea este disponibilă doar pentru persoanele din Statele Unite, dar urmează să fie extinsă la nivel global.

Cum era până acum

Un expert american a decis să studieze ce se întâmplă cu contul de Facebook al unui om, după ce acesta moare. Expertul a verificat mai multe rețele de socializare și a descoperit că toate conturile de Twitter sunt șterse după o perioada de șase luni de absență, dar nu același lucru îl putem spune și despre Facebook, și nu numai. În aceste cazuri, conturile de socializare rămâneau active până când o rudă trimite o cerere în mod expres de a închide contul respectiv. În concluzie, tu poți să mori, dar rămâi activ pe Facebook.

CE SE INTAMPLA CU MUZICA, FILMELE SI CARTILE TALE DUPA CE MORI

Ziarul britanic Guardian noteaza ca astazi nu exista o legislatie in vigoare care sa precizeze cu exactitate ce se intampla cu conturile tale si continutul digital pentru care ai platit dupa ce mori.

Totul a plecat de la un caz simplu si neasteptat. Actorul Bruce Willis a anuntat ca se gandeste sa actioneze in instanta compania Apple pentru ca acestia sa-i permita sa toate produsele cumparate in decursul vietii de pe iTunes sa poata fi oferite ca mostenire fiicelor sale.

Si asta pentru ca legislatia din prezent acopera doar bunurile fizice. Ceea ce mp3-urile, ebook-urile si filmele de pe calculator nu sunt in acest moment.

„In toata lumea, legea este intr-o stare de inghet. Nu a evoluat odata cu inovatiile din tehnologie”, spune pentru Guardan Jas Purewal, avocat la Osborne Clarcke. „Aceasta se ocupa in prezent numai de bunurile fizice, astfel conturile din retelele sociale, de iTunes, cele de pe Netflix si tot asa nu isi gasesc locul.”

In acest moment, Uniunea Europeana ia in calcul o lege in acest sens, dar nimic nu este concret inca. Azi, detinatorii de drepturi sunt in realitate site-urile pe care utilizatorii detin conturi. Acestea decid ce se intampla cu datele personale ale unei persoane decedate.

MUZICA SI FILMELE

„Ati fi surprinsi sa aflati ca in realitate voi nu cumparati muzica si filme, ci doar le imprumutati.” – Guardian.co.uk.

Si asta si este. Utilizatorii nu achizitioneaza muzica si filme pentru a detine drepturile asupra lor. Ei platesc sa le asculte si sa le vizioneze, nu le detin ca si produs in sine.

Singura cale legala prin care puteti lasa mai departe continutul de pe iTunes dupa deces este ca aparatul pe care produsele au fost descarcate sa fie lasat drept mostenire. Insa contul va apartine exclusiv companiei.

„Dintr-o perspectiva legala, nu aveti ce lasa mostenire”, spune avocatul Purewal. Spre exemplu, puteti lasa familiei parola de acces in cont, dar si asa exista riscul ca providerul sa inchida respectivul cont. Singura cale este instanta, care ar putea deschide o portita spre schimbarea regulilor.

CARTILE

Ca si in cazul filmelor si pieselor, si cartile electronice, sau ebooks, cum mai sunt ele recunoscute, „mor odata cu tine”, precizeaza ziarul britanic.

Amazon specifica in acest sens utilizatorilor de Kindle: „Achizitionarea si descarcarea continutului digital de pe Amazon, inclusiv de pe Kindle Store, este asociat exclusiv contului care a efectuat descarcarea originala. Astfel, continutul nu poate fi imprumutat asa cum se intampla cu o carte fizica.”

Asadar, o carte electronica nu poate fi plimbata dintr-un dispozitiv in celalalt, desi initial a fost cumparata cu acte in regula de pe site-ul sursa. Nu puteti sa impartasiti familiei sau prietenilor continutul dumneavoastra, poate doar aparatul, iar dupa deces nu exista posibilitatea lasarii continutului drept mostenire unui membru din familie, pe un alt cont.

RETELELE SOCIALE

Ce pozitie au principalele retele sociale vis-a-vis de predarea contului tau dupa deces.

Facebook specifica: „Nu vei putea transfera contul tau, incluzand aici orice aplicatie sau pagina, catre nimeni fara a obtine intai aprobarea noastra scrisa.” Practic, Facebook exclude varianta ca pagina unui om decedat sa se mute in administrarea familiei.

In acest caz exista insa o varianta. Pe baza certificatului de deces, Facebook poate acorda familiei posibilitatea transformarii contului intr-o pagina memoriala, noteaza Guardian.

Nici Twitter nu permite mutarea contului de la un utilizator la altul. Mai mult, pe Twitter exista o regula pentru conturile inactive, care sunt sterse daca nu sunt utilizate pentru o perioada mai mare de timp. La fel si Yahoo!, care sterge orice cont ce devine inactiv in timp si interzice schimbarea acestuia de proprietari.

ICLOUD

Apple a specificat foarte clar ce se intampla cu conturile de iCloud. „Acest cont nu este transferabil, iar toate drepturile asupra acestui cont se incheie in clipa decesului, iar continutul va fi sters.”

blank