Membrii Comisiei LIBE din Parlamentul European vor vota, miercuri, începând cu ora 12.00, candidatul pentru funcția de procuror șef al Parchetului European, după ce Laura Codruţa Kovesi a obţinut marţi seară cele mai multe voturi în Comisia CONT.

Ședința Comisiei Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), în care urmează să se dea un vot decisiv în privința candidaților la funcția de procuror-șef european, este programată miercuri, la ora 12.00, ora României.

Parlamentul European şi Consiliul UE vor numi de comun acord procurorul-şef european, iar Conferinţa Preşedinţilor ar urma să fie informată despre rezultatul audierii înainte de viitoarea sa reuniune de la 7 martie 2019.

Laura Codruța Kovesi a obținut 12 voturi în Comisia pentru Control Bugetar (CONT) din Parlamentul European, care a votat marți seara candidatul pentru funcția de procuror șef al Parchetului European. Pe locul doi a fost Francois Bohnert- 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot.

Votul din Comisia CONT a fost unul consultativ.

Cei trei candidați au fost audiați marți în ședința comisiilor LIBE și CONT.

Laura Codruța Kovesi a precizat, marți seară, în cadrul audierii pentru funcția de procuror-șef european, că îndeplinește toate criteriile pentru a candida la funcția de procuror-șef european, precizând că nu a colaborat cu serviciile în sensul de poliție politică.

„În momentul candidaturii, am verificat cu exactitate toate criteriile care trebuie îndeplinite, le îndeplinesc pe toate. Iar în ceea ce privește gradul profesional, articolul 54 este cel care reglementează care sunt criteriile. Sunt patru condiții: să ai vechime de 15 ani, am vechime de 15 ani, să nu fi colaborat cu serviciile, să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimii trei ani și să ai calificativul de foarte bine la ultima evaluare. Am fost numită procuror general și procuror șef DNA fără a avea gradul profesional pentru Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Citeste si...
Kovesi, aproape procuror european. Incepe o nouă rundă de negocieri

Fosta șefă DNA a precizat că nu a colaborat cu serviciile de informații în sensul de poliție politică.

„În ceea ce privește colaborarea cu serviciile de informații, nu am colaborat în sensul de poliție politică, nu este prevăzută ca o colaborare profesională care poate apărea în exercitarea atribuțiilor de procuror”, a spus Kovesi.

Ea a mai spus, ca răspuns la o întrebare adresată de europarlamentarul Maria Grapini despre capacitatea sa de management faptul că a fost revocată din funcție, că decizia de revocare a fost luată de CCR și n-a avut posibilitatea de apărare.

Laura Codruța Kovesi a mai spus că revocarea din funcție a fost urmare a unui proces din care nu a făcut parte, motiv pentru care s-a adresat CEDO.

”În ceea ce privește revocarea din funcția de procuror șef, menționez că aceasta a venit ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale, în care eu nu am fost parte în proces. CCR a judecat un conflict între președintele României și Guvernul României și ministrul Justiției. Nu am fost citată în această procedură, nu am avut posibilitatea de a mă apăra și nu am avut posibilitatea de a face un recurs. Din acest motiv, am trimis o plângere la CEDO, care a trecut de filtru și urmează să vedem ce decizie se va lua. Menționez că plângerea vizează chestiuni de principiu, dacă procurorii în România mai sunt independenți și dacă atunci când revoci un procuror șef din funcția de conducere acest lucru se poate face de Curtea Constituțională.