Medical

Ce nu știai despre boala varicoasă?

Ce este boala varicoasă?

 

Venele sunt vasele de sânge care întorc sângele neoxigenat de la diverse organe către inimă și plămâni. Când ele devin anormal de groase, șerpuite și lărgite, poartă denumirea de boală varicoasă. De obicei se întâlnesc la nivelul membrelor inferioare, atât la gambă cât și la coapse.

Membrele pelvine cuprind 2 sisteme venoase: sistemul superficial, care este sub piele și se continuă cu venele comunicante, ce fac legătura între cele două sisteme, și sistemul profund, încastrat în mușchi și țesutul conjunctiv care ajută sângele să se întoarcă la inimă. Pe traiectul  venelor profunde se găsesc o serie de valve care previn apariția varicelor.

Când a apărut prima dată?

Primul caz înregistrat de boală varicoasă datează încă din anul 86 î.Hr. când s-a scris că generalul roman Caius Marius suferea de această maladie. Se spune că a fost chiar și cobai pentru chirurgii vremii pentru a putea scăpa de durerile cumplite, însă acele metode nu au funcționat. 

Pe cine afectează astăzi?

Această boală se întâlnește atât în rândul femeilor cât și al bărbaților. Un tip special care poate afecta bărbații este varicocelul. Varicocelul reprezintă dilatarea venelor superficiale de la nivelul testicolelor. Cel mai bun tratament este îndepărtarea chirurgicală a acestor vene deoarece,  netratat, poate duce la infertilitate.

La femei există mai mulți factori care contribuie la dezvoltarea varicelor printre care și hormonii feminini, purtarea tocurilor, țesut conjunctiv mai pronunțat decât la bărbați.

Există și alte tipuri de varice?

Hemoroizii fac și ei parte din categoria bolilor varicoase. Ei sunt dilatații ale venelor interne sau externe din regiunea rectului, cel mai adesea manifestându-se prin dureri. Apar, în special, la persoanele sedentare.

Un alt tip de varice sunt varicele esofagiene. Ele reprezintă dilatări ale venelor submucoase din zona esofagului inferior, cel mai adesea fiind consecința hipertensiunii portale, frecvent în cazuri de ciroză hepatică.

Care sunt complicațiile?

Sunt 2 mari complicații ce pot apărea:

 ulcerele varicoase, definite ca moartea unui țesut puternic afectat de lipsa oxigenului și a substanțelor nutritive;

Trombi (cheaguri de sânge) ce se pot găsi atât în sistemul superficial, cât și în cel profund.

Poate fi prevenită?

De cele mai multe ori boala varicoasă poate fi prevenită prin câteva obiceiuri simple: exerciții regulate, evitarea statului în picioare perioade foarte lungi cât și statul pe scaun, menținerea sub control a greutății, mese bogate în fibre și, mai ales, purtatul unor haine lejere.

Nu ezitați să consultați un medic în cazul în care suferiți de varice. Un simplu control vă va ajuta să diminuați evoluția și să preveniți apariția complicațiilor.

blank