Actualitate, Featured

Ce na văzut Parisul investirea Guvernului Orban cu mănuși și măști medicale

Ce n-a văzut Parisul! Parlamentarii români, dotați cu mască și mănuși (nu toți), s-au reunit într-o singură ședință comună sâmbătă pentru a audia miniștri Guvernului Orban III. Aleșii s-au dotat cu măști și mănuși de protecție, după cazul înregistrat vineri când un senator PNL a fost confirmat cu coronavirus.

Ludovic Orban și miniștrii s-au băgat la izolare și au fost testați. Unii miniștri au venit la Parlament la audieri, în vreme ce audierea prin telefon s-a dovedit un fiasco. Audierile – între 9:00 și 11:00, în sala Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. Votul de învestire – sâmbătă, de la ora 11,00, în lipsa lui Orban.

UPDATE Potrivit rezultatului final, 286 de parlamentari au votat pentru învestirea Guvernului Orban şi 23 împotrivă. S-a înregistrat şi o abținere.

UPDATE 270 de parlamentari au votat deja şi potrivit stiripesurse.ro, Orban este iar premier pentru că a primit deja 260 de voturi.

UPDATE Votul de învestire a Guvernului Orban s-a încheiat la Senat, fiind înregistrate 78 de voturi. Doar patru senatori liberali din totalul celor 31 au fost, însă, prezenți la vot.
Potrivit situației prezentate de grupul de comunicare al PNL, după încheierea votului la Senat, au fost înregistrate 59 de voturi din partea PSD, 11 voturi ale USR, patru voturi ale senatorilor UDMR și doar patru voturi ale liberalilor. În total, 78 de senatori au fost prezenți la vot, din totalul celor 136.

UPDATE Potrivit calculului făcut de social-democrați, până la această oră s-au prezentat la votul de învestire a Guvernului Orban 208 parlamentari. Dintre aceștia, au fost prezenți, însă, doar patru senatori și 12 deputați liberali.
Astfel, doar patru senatori PNL din totalul celor 31 au votat pentru învestirea Guvernului Orban. Potrivit programului făcut de conducerea Parlamentului, grupul senatorilor PNL au fost așteptați să voteze între orele 12:00 și 12:20.
În total au fost înregistrate, până la această oră, 208 voturi, transmit social-democrații:
La Senat, situația voturilor este următoarea: PSD – 59, PNL – 4, USR – 11, UDMR – 4, Neafiliati – 8.
De asemenea, situația la Camera Deputaților este: PSD – 92, PNL -12, USR -10, Pro EUropa – 1, UDMR -1, PMP – 4, Minorităti- 1, Neafiliati – 1.
Procedura de vot se termină, însă, la ora 17:00.

UPDATE Primii parlamentari care au intrat în sala de plen să voteze sunt cei din grupul PSD de la Senat. Senatorii liberalii sunt așteptați să voteze începând cu ora 12.00, USR între 12.20 și 12.35, apoi urmează grupul de la Senat al UDMR (12.35-12.45) şi cei neafiliaţi (12.45-13.00).
La Camera Deputaţilor, PSD va vota între orele 13:00-14:30, PNL între 14:30-15:15, USR între 15:15-15:45, PRO Europa între 15:45-16:00, UDMR între 16:00-16:15, minorităţile între 16:15-16:30, PMP între 16:30-16:45 şi cei neafiliaţi între 16:45-17:00.

UPDATE Parlamentarii votează învestirea Guvernului Orban. La intrarea sălii de plen s-a format o coadă, deoarece grupurile parlamentare sunt programate să intre pe rând, pentru a respecta măsurile impuse în contextul crizei generate de coronavirus.

UPDATE Scandal după audieri. Violeta Alexandru spune că a stat lângă telefon, dar nu a fost sunată.

„La ora stabilită, am sunat pe telefonul pus la dispoziție de Comisie, am intrat, cu un cod de acces, pe linia securizată, am așteptat pe hold până am fost deconectată.
L-am sunat imediat pe Președintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon să îl întreb ce se întâmplă și să îi spun că sunt la dispoziția Comisiei.
Mi-a spus ca nu mai este nevoie să mă audieze, au votat deja!
Circul PSD nu se dezminte!”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook

UPDATE Florin Cîţu a primit aviz negativ.

UPDATE Prezent la udierile de la Parlament, Cătălin Predoiu a fost avizat negativ

UPDATE Ion Ştefan a primit aviz negativ pentru Ministerul Lucrărilor Publice

UPDATE Costel Alexe a primit aviz negativ pentru Ministerul Mediului

UPDATE Victor Costache a venit în persoană la audieri şi a primit aviz negativ.

UPDATE Lucian Bode a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Transporturilor

UPDATE Nicolae Ciucă, aviz pozitiv pentru Ministerul Apărării

UPDATE Violeta Alexandru, ministrul propus la Muncă, a primit aviz negativ, deoarece nu a reușit să intre prin videoconferință, la audierile din Parlament pentru formarea Guvernului Orban 3.

UPDATE Monica Anisie, ministrul propus la Educație, a primit pentru a treia oară consecutiv aviz negativ la audierile din Parlament. Miniștri propuși pentru Cultură, Economie, Externe și Fonduri Europene au fost avizați pozitiv.
Monica Anisie a fost avizată negativ în comisiile de speicalitate din Parlament, la audierile pentru formarea Guvernului Orban 3.
Ministrul desemnat la Educație a fost avizată negativ și pe 4 martie și pe 18 martie. Singura dată când a primit un raport favorabil a fost pe 30 octombrie, la audierile pentru formarea Guvernului Orban 1.
În schimb, miniștri propuși la Cultură, Economie, Externe și Fonduri Europene, respectiv Bogdan Gheorghiu, Virgil Popescu, Bogdan Aurescu și Marcel Bolos au fost avizați pozitiv.

Primul audiat – ministrul propus la Cultură, Bogdan Gheorghiu.

„Încep prin a va transmite multă sănătate și multă putere prin a depăși situația provocată de coronavirus. Este nevoie de stabilitate și de capacitatea de a ne adapta la provocările pe care situația mondială le generează. Aastfel, în calitate de ministru al Culturii an venit cu soluții de diminuare a covid-19. Am găsit înțelegere pentru luarea unor măsuri care să nu pericliteze activitatea pe termen mediu și lung. Am intevenit pentru a proteja instituțiile de cultură și am luat decizia de a sista lucrările cu publicul pentru o perioadă. Această situație ne aduce în față nevoii urgente pentru digitalizare, iar domebniul cultural nu trebuie lăsat în urmă. Proiecte precum e-cultura și e-patrimoniu trebuie prioritizate pentru a deveni funcționale”, le-a transmis Bogdan Gheorghiu, prin telefon, parlamentarilor.

blank