Actualitate, Economic, Stiri

Ce legătură este între „retorica populistă” şi bani?!

FMI îndeamnă România să evite măsurile populiste preelectorale

lei_bancnote_noi_006_08195800-1

Guvernul României, care a reușit să iasă în iunie din constrîngerile bugetare impuse de UE, trebuie să păstreze rigoarea fiscală până la alegerile prezidențiale de anul viitor, atenționează FMI, îngrijorat de retorica populistă auzită tot mai des la București, scrie Bloomberg.

„România a ieșit din procedurile de deficit excesiv, iar presiunile pentru adoptarea de măsuri populiste sunt în creștere, ceea ce ar putea anula efectele unor reforme economice deja realizate sau să creeze noi riscuri de derapaj”, se arată într-un raport al FMI postat azi pe site-ul instituției financiare. „Trebuie că acestor presiuni să li se opună rezistență”, se atrage atenția în raport.

Revenirea incertitudinilor politice generate de anul electoral 2014 „poate să influențeze încrederea investitorilor și pe cea a consumatorilor”, consideră instituția finanțatoare, care a aprobat deja al treilea acord stand-by în valoare de patru miliarde de euro.

România, cea de a doua cea mai săracă țară din grupul celor 28 de state membre UE a reușit să-și aducă deficitul bugetar sub nivelul de 3%, grație măsurilor dureroase care au vizat majorări de taxe și tăierea cheltuielilor bugetare. Lupta politică dintre președintele Băsescu și premierul Ponta înaintea alegerilor parlamentare de anul trecut a provocat o slăbire a monedei naționale și o majorare a costurilor la care se împrumuta Guvernul.

În acest an însă, leul s-a numărat printre monedele celor 24 de economii emergente cu cele mai bune rezulatte în aport cu euro, în fața căruia a crescut cu 0,5%. Marja obligațiunilor guvernamenatle a scăzut miercuri la 4,345%, nou minim istoric.

Deficitul bugetar este planificat pentru acest an la 2,3% din PIB, în scădere continuă față de 7,2% în 2009. Pentru a reduce și mai mult diferența, sub 2% în 2014, România își propune reformarea sistemlui de sănătate, al transporturilor și energiei precum și vânzarea companiilor de stat.

„După o perioadă relativ calmă, tensiunea politică pare să fie în creștere din nou”, se arată în raportul FMI. „Implementarea măsurilor de reformă structurală profunda,  va testa hotărârea autorităților în depășirea actualei situații. Angajamentul activ în realizarea programului va fi probabil necesar la cel mai înalt nivel pentru a putea gestiona acele presiuni generate de interesele electorale, ” conchid economiștii de la FMI.

 

 

blank