Dacă prin instituirea carantinei în multe țări s-a înregistrat o scădere a furturilor și a luptelor de stradă, Europol a raportat însă o creștere a infracțiunilor online, care exploatează anxietatea sporită și faptul că foarte multe persoane lucrează de acasă.

Grupuri de criminalitate organizată și pedofili profită de pandemia de coronavirus pentru a-și intensifica activitățile reprobabile, a avertizat astăzi Catherine de Bolle, Directorul Executiv al Europol, agenția care aplică legea în Europa.

Unele dintre atacurile cibernetice au fost extrem de bine coordonate, având ca obiectiv infrastructuri critice, inclusiv un spital din Brno, Republica Cehă, care a trebuit să-și închidă sistemul IT după un atac care a obligat-o să regrupeze pacienții în centrele din apropiere

Citeste si...  Bărbat arestat pentru că a scupuipat un agent de pază. Gestul a fost făcut în plină epidemie de coronavirus

„Organizațiile criminale folosesc frica oamenilor și nevoia lor crescută de a căuta informații” a mai arătat de Bolle. De asemenea, întrucât școlile sunt închise în toate țările, Europol a remarcat o creștere a fenomenului de pedofilie, deoarece milioane de copii petrec mai mult timp online.

S-a înregistrat și o creștere drastică a violenței domestice datorită carantinei, potrivit Politico.eu. De exemplu, în Franța sunt cu 30% mai multe cazuri raportate de-a lungul unei săptămâni.