Life

Ce este si cum asiguram microclimatul la locul de munca

Un microclimat confortabil este ceea ce inspira, in majoritatea oamenilor, un sentiment de satisfactie fata de mediu, identificat cu termenul “calitatea mediului” sau, pur si simplu, “confort”.

Factorii microclimatici la locul de munca, cum sunt temperatura, umiditatea, iluminatul, zgomotele, imbracamintea, precum si intensitatea activitatilor fizice efectuate, pot cauza angajatilor o serie de raspunsuri biologice, variind de la o stare de bine la un stare de disconfort si chiar stres..

Microclimatul reprezinta componenta a mediului fizic de munca formata din ansamblul conditiilor de temperatura, umiditate, viteza curentilor de aer si zgomotul existent la locul de munca. Un alt parametru important este calitatea aerului la locul de munca exprimat prin numarul de parti pe milion (PPM) de dioxid de carbon. Caliatea aerului este proportionala cu buna ventilatie la locul de munca , cu aportul de aer proaspat care se face natural (prin ferestre deschise) sau mecanic (prin sisteme de ventilatie).

Asigurarea microclimatului in birouri si spatii inchise

Angajatii care lucreaza intr-un birou sunt expusi la o serie de riscuri pentru sanatate, cum ar fi sedentarismul, efectuarea de activitati repetitive, lucrul cu calculatorul si microclimatul necorespunzator. Birouri aglomerate, inghesuite, zgomotoase, in care lipsesc ventilatia si lumina adecvata, nu sunt conforme cu normele si cerintele minime de protectia muncii.

Efecte ale microclimatului la locul de munca

  1. a) influenteaza securitatea, sanatatea si capacitatea de munca a lucratorilor in situatia in care parametrii sai nu se incadreaza in anumite limite de confort conform reglementarilor in vigoare.
    b) este determinat de: temperatura si umiditatea aerului, de viteza curentilor de aer, de temperatura suprafetelor si de radiatiile calorice emise in zona de lucru de unele echipamente tehnice.

Prin loc de munca se intelege locul destinat sa cuprinda posturi de lucru, situat in cladirile intreprinderii si/sau unitatii, inclusiv orice alt loc din aria intreprinderii si/sau a unitatii la care lucratorul are acces in cadrul desfasurarii activitatii.

Parametrii de mediu, cum ar fi nivelul de ventilatie/oxigen, nivelul de iluminare in spatiile de lucru pentru birouri si spatiile inchise sunt reglementate legislativ de catre Hotararea de Guvern nr. 1091 din 16 august 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca.

Ventilatia locurilor de munca in spatii inchise

Conform art. 6 din HG 1091 / 2006, angajatorul trebuie sa ia masuri pentru a asigura suficient aer proaspat, avandu-se in vedere metodele de lucru utilizate si cerintele fizice impuse lucratorilor.

In cazul utilizarii unui sistem de ventilare fortata, acesta trebuie sa fie mentinut in stare de functionare. Orice avarie trebuie semnalizata de un sistem de control, daca acest lucru este necesar pentru sanatatea lucratorilor.

In cazul in care se utilizeaza instalatii de ventilare mecanica sau instalatii de aer conditionat, acestea trebuie sa functioneze astfel incat sa nu creeze disconfort prin expunerea lucratorilor la curenti de aer. Orice depunere sau impuritate ce poate creea un risc imediat pentru sanatatea lucratorilor prin poluarea atmosferei trebuie eliminata fara intarziere.

Temperatura la locul de munca si in camerele de odihna

In timpul programului de lucru, temperatura din incaperile ce cuprind posturi de lucru trebuie sa fie adecvata organismului uman, tinandu-se seama de metodele de lucru utilizate si de cerintele fizice impuse lucratorilor.

Temperatura in camerele de odihna, in incaperile pentru personalul de serviciu permanent, in grupurile sanitare, in cantine si in incaperile pentru acordarea primului ajutor trebuie sa corespunda destinatiei specifice a acestor incaperi.

Ferestrele, luminatoarele si glasvandurile trebuie sa permita evitarea luminii solare excesive la locurile de munca, in functie de natura muncii si de locul de munca.

Iluminatul natural si artificial

In masura in care este posibil, locurile de munca trebuie sa aiba iluminat natural suficient si sa fie prevazut un iluminat artificial adecvat pentru sanatatea si securitatea lucratorilor.

Instalatiile de iluminat din incaperile cu posturi de lucru si de pe caile de acces si de circulatie trebuie amplasate in asa fel incat sa nu existe riscul de accidentare a lucratorilor ca rezultat al tipului de iluminat montat.

Locurile de munca in care lucratorii sunt in mod deosebit expusi riscurilor in caz de intrerupere a iluminatului artificial trebuie sa fie prevazute cu iluminat de siguranta/urgenta de o intensitate suficienta.

Alte prevederi ale legii privind microclimatul

Potrivit HG 1091/2006, se face distinctia intre doua perioade:

  1. Locurile de munca sunt utilizate pentru prima data dupa data intrarii in vigoare a HG nr. 1091/2006 , atunci ele trebuie sa indeplineasca cerintele minime de securitate si sanatate prevazute in anexa nr. 1 a acestui act normativ.
  2. Locurile de munca se aflau deja in folosinta inainte de data intrarii in vigoare a HG nr. 1091/2006, atunci ele trebuie sa indeplineasca cerintele minime de securitate si sanatate prevazute in anexa nr. 2 a acestui act normativ.

De asemenea, se defineste ce inseamna lucrul in conditii de izolare si responsabilitatile angajatorului pentru astfel de situatii. Astfel, se considera ca un lucrator lucreaza in conditii de izolare atunci cand nu are contact vizual si comunicare verbala directa cu alti lucratori, in cele mai multe cazuri pentru o perioada de timp mai mare de o ora, si cand nu este posibil sa i se acorde ajutor imediat in caz de accident sau cand se afla intr-o situatie critica.

Alte prevederii ale acestui act normativ privind cerintele minime de SSM ale locului de munca se refera la:

  • stabilitatea si rezistenta cladirilor; instalatiile electrice
  • caile de acces si iesirile de urgenta: detectarea si prevenirea incendiilor
  • pardoseli, pereti, plafoane si acoperisuri ale incaperilor; ferestre si luminatoare, usi si porti
  • caile de circulatie – zone periculoase; cheiuri si rampe de incarcare
  • femei gravide si femei care alapteaza, persoane cu disabilitati
  • instalatii sanitare: vestiare si dulapuri pentru imbracaminte, dusuri si chiuvete, cabine de WC-uri si chiuvete
  • locuri de munca in aer liber si in conditii de izolare
  • principii ergonomice pentru dimensionarea locului de munca

Cum va poate ajuta Euramis Consulting?

 

O problema de microclimat, cum ar fi disconfortul, este perceputa de corpului uman ca fiind o situatie enervanta, stresanta si se poate manifesta prin senzatii de caldura, de frig, curent sau lipsa de ventilatie.

In acest articol am discutat despre o serie de riscuri fizice care pot afecta microclimatul intr-un birou sau un spatiu inchis. Ganditi-va la alte locuri de munca, cum ar fi cele dintr-un restaurant sau o bucatarie, si incercati sa evaluati pericolele care pot aparea si masurile de siguranta pentru a preveni aceste pericole.

 

Cu o experienta de peste 20 ani in protectia muncii, Euramis va ofera servicii externe de SSM (securitate si sanatate in munca) care va permit sa va informati rapid si exact in ceea ce priveste cerintele minime si actiunile necesare pentru asigurarea unui microclimat corespunzator la locul de munca. Nu ezitati sa ne consultati mai ales in faza de proiectare/amenajare a spatiilor care vor deveni locuri de munca. In acest fel realizati economii in efortul de amenajare corespunzatoare a locurilor de munca si starii de bine pentru lucratori.

 

EURAMIS CONSULTING este parte a solutiei in acest efort!

blank