Life, Stiri

Ce este rinita ocupationala?

Ciudat! Simptomele apar, de obicei, la locul de muncă

Rinita

Rinita ocupationala nu a avut un loc important privind studiile de specialitate, ramanand de obicei subdiagnosticata. Pacientii cu aceasta boala au simptome doar cand se afla la locul de munca, iar aparitia ei este datorata unor substante cu potential iritant, ce se gasesc la serviciul pacientului.

Calitatea aerului dintr-o cladire ne poate afecta sanatatea. Cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii au recunoscut existenta unor boli legate de cladiri si modul in care acestea ne afecteaza. Societatea urbana petrece din ce in ce mai mult timp in interiorul cladirilor si au fost luate masuri atat pentru mediul interior, cat si pentru constructia in sine prin metode de igienizare, etanseizare sau de imbunatatire a ventilatiei.

Este unanim recunoscut faptul ca locul de munca poate declansa o simptomatologie sugestiva pentru o rinita. Astfel definitia propusa este: o afectiunea nazala inflamatorie, caracterizata prin simptome de congestie nazala, rinoree, stranut, prurit nazal datorate unor conditii atribuite locului de munca.

Aparitia unor factori precum par de animale, praf, latex, lemn, substante chimice volatile sunt determinanti in producerea rinitei ocupationale. Interesant de stiut este ca o parte din pacientii care sufera de aceasta boala, sunt afectati si de astm ocupational, factorii fiind aceiasi.Caile respiratorii vin in contact cu diverse substante ce pot cauza aparitia bolii. Ideal este ca pacientul sa se fereasca de acesti factori care produc simptomele.

Strategiile de ameliorare contin anumite tipuri de masuri ce trebuie luate in considerare de catre toti cei care lucreaza intr-o cladire cu astfel de probleme:

Masuri de igienizare – curatarea intregii cladiri, mai ales in zonele cu mult praf, mucegaiuri sau microorganisme. Este necesara aerisirea completa sau instalarea unui sistem de aerisire central, precum si inlocuirea solutiilor de curatire cu alte substante non toxice si fara miros.

Masuri adresate constructiei propriu zise – verificarea periodica a acoperisului, etanseizarea acestuia, reparatii periodice si izolarea cladirii.

Masuri generale – renuntarea la machete, prevenirea mucegaiului si a condensului, resetarea termostatelor.

Ocupantii cladirii acuza stari de disconfort care survin numai atunci cand acestia se afla in interiorul cladirii. Este vorba de calitatea precara a aerului imbinata cu o serie de factori care duc la aparitia rinitei ocupationale.

Singurul tratament pe care pacientul poate sa-l urmeze este sa paraseasca acea locatie, ceea ce tine numai de respectivul in sine daca urmeaza sau nu sfatul medicului. Mentinerea durabila a calitatii vietii intr-o cladire de lucru trebuie sa fie o prioritate si tot mai multi oameni sustin implementarea unor masuri de siguranta si sanatate la locul de munca.

blank