Life, Stiri

Ce este creatina?

Mituri şi adevăruri despre acest supliment alimentar

creatinina

Creatina este o substanta care se gaseste in mod natural in corp, in special in muschi. Este produsa de organism, dar poate fi obtinuta si din anumite alimente precum pestele si carnea. Afla cum functioneaza creatina si citeste despre cateva mituri formate in jurul acesteia.

Creatina este folosita cel mai adesea pentru imbunatatirea performantei efortului fizic si cresterea masei musculare a atletilor. Exista studii care atesta faptul ca aceasta substanta imbunatateste performanta atletica a oamenilor tineri, sanatosi, in timpul activitatii fizice intense. Se pare insa, ca oamenii in varsta (peste 60 de ani) nu pot beneficia de pe urma consumului de creatina.

In afara efectului pe care il are in cresterea masei musculare, creatina se foloseste in tratarea depresiei, a sindromului bipolar, a bolii Parkinson si a colesterolului marit.

Cum functioneaza creatina?

Creatina reduce starea de oboseala prin adaugarea de energie in celule. Adenozintrifosfatul (ATP) este un compus folosit de corp in productia de energie. Pentru ca un muschi sa se contracte, el descompune molecule de fosfat din ATP, care se transforma in adenozin difosfat (ADP).

Iata cum ajuta administrarea de creatina: ADP-ul rezultat din efort ia molecule din rezervele de creatina ale corpului, formand mai mult ATP. Cu cat rezervele sunt mai mari, cu atat poti face mai mult efort fizic – de exemplu, 8 repetitii in loc de 6 la un set de exercitii. De-a lungul timpului, acest surplus de efort contribuie la o masa musculara mai pronuntata si la o forta crescuta.

Cum se intampla in cazul tuturor suplimentelor, s-au format diferite mituri in jurul consumului de creatina sub forma de suplimente. Iata cateva dintre ele:

Creatina te poate ajuta sa cresti masa musculara fara sa mergi la sala – fals

Daca ar fi asa simplu, nu s-ar mai duce nimeni la sala, nu? Mitul a pornit de la faptul ca aceasta substanta produce imbunatatiri in cazul copiilor cu distrofie musculara, chiar daca acestia nu fac efort fizic. Totusi, in ceea ce priveste adultii sanatosi, creatina da rezultatele cele mai bune atunci cand este combinata cu un antrenament de forta.

Creatina te va ajuta sa alergi mai repede la maraton – fals

Creatina este utila cand folosesti muschii pentru miscari cu impact mare (de exemplu, pentru lovirea mingii de baseball). Nu este eficienta cand vine vorba despre miscari mai lente ale muschilor, ca in cazul alergatorilor de maraton. Medicii spun ca daca practici un sport de rezistenta, care nu implica miscari puternice si bruste, nu ai nevoie de creatina suplimentara.

 

 

blank