Medical

Ce este colesterolul și cum poate fi ținut sub control?

Colesterolul este un tip de grăsime care se găsește în sânge, fiind produs zilnic de către ficat. De asemenea, organismul primește colesterol și din surse alimentare.

 

Acest tip de grăsime are funcții esențiale în organism, fiind o componentă importantă a celulelor. Totuși, atunci când cantitatea colesterolului din sânge crește peste limite, acesta se transformă într-un factor de risc major pentru sănătate, în special pentru sistemul cardiovascular.

 

Descoperă care sunt valorile normale ale colesterolului și cum îl ții sub control.

Nivelul normal de colesterol

Nivelul colesterolului total este adesea măsurat alături de trigliceride, colesterol LDL („rău”, factor de risc) și colesterol HDL („bun”, factor protectiv). Toate aceste determinări alcătuiesc analiza numită profil lipidic. La adult, valorile normale sunt:

 

  • Colesterol total: sub 200 mg/dl
  • Colesterol LDL: ideal sub 100 mg/dl, însă valorile până în 130 mg/dl sunt considerate normale în cazul persoanelor sănătoase (fără boli cardiovasculare și diabet zaharat)
  • Colesterol HDL: peste 40 mg/dl la bărbați, peste 50 mg/dl la femei. Totuși, valorile peste 60 mg/dl sunt cele ideale.
  • Trigliceride: sub 150 ml/dl. (1)

 

Profilul lipidic este o analiză de sânge care se efectuează de rutină, anual. Aceasta este singura metodă de detectare, întrucât un nivel anormal al colesterolului nu produce simptome (2).

 

Dieta dezechilibrată, obezitatea, fumatul, sedentarismul, anumite afecțiuni (cum ar fi diabetul zaharat) sunt factorii care favorizează creșterea colesterolului (2).

 

Profilul lipidic anormal crește riscul de ateroscleroză (depunerea plăcilor de aterom pe vasele de sânge), infarct miocardic și accident vascular cerebral (2). Este esențială depistarea timpurie a hipercolesterolemiei si inițierea tratamentului la timp, cu scopul de a reduce riscurile pentru sănătate.

Cum îl ții sub control?

Calitatea stilului de viață are o importanță deosebită când vine vorba de controlul grăsimilor din sânge, dar și a altor parametri. Dacă este necesar, medicul îți va prescrie și un tratament medicamentos cu statine, fibrați sau alte substanțe farmaceutice ce reduc nivelul grăsimilor din sânge. De asemenea, îți poate recomanda un supliment cu acizi grași Omega-3 (2).

 

Următoarele măsuri te pot ajuta să previi și să tratezi hipercolesterolemia:

Redu consumul de zahăr,  grăsimi saturate și trans

Grăsimile saturate și trans cresc colesterolul total și LDL, motiv pentru care trebuie evitate. Cele saturate se găsesc în carnea roșie, lactate grase, șuncă, slănină, unt, mezeluri. Cele trans sunt cele hidrogenate sau parțial hidrogenate, care se găsesc în numeroase produse procesate, cum ar fi biscuiți, produse de patiserie și cofetărie, unele margarine (3).

 

De asemenea, este important să reduci consumul de zahăr adăugat, prin evitarea sucurilor și dulciurilor.

Consumă grăsimi sănătoase și fitosteroli

Crește aportul de grăsimi sănătoase, nesaturate, cum sunt cele Omega-3 și Omega-9, care se găsesc în semințe de in, nuci, pește gras (somon, macrou, hering, sardine), ulei de măsline, semințe de chia, avocado (3). Sursele vegetale conțin, de asemenea, fitosteroli – substanțe din plante, care reduc colesterolul. Medicul îți poate recomanda un supliment cu fitosteroli, pentru efecte mai puternice (4).

Consumă mai multe fibre

Fibrele ajută la reducerea absorbției colesterolului, eliminându-l prin fecale. Acestea se găsesc în ovăz, fructe, legume, leguminoase boabe (fasole), cereale integrale (3).

Fă mișcare regulat

Se recomandă minim 30 de minute/zi de activitate fizică de intensitate moderată, timp de minim 5 zile pe săptămână. Mersul pe jos, ciclismul, joggingul sau sporturile de echipă sunt activități potrivite (3).

Menține o greutate normală

Dacă prezinți obezitate sau suprapondere, este esențial să scazi în greutate (3). Fă alegeri alimentare sănătoase și creste nivelul de activitate fizică. Astfel, vei reuși să slăbești eficient. Evită dietele drastice!

Evită fumatul și consumul de alcool

Este foarte important să renunți la fumat pentru a-ți proteja sănătatea cardiovasculară și nu numai. De asemenea, consumă alcool cu moderație (3)! Persoanele care prezintă și hipertrigliceridemie trebuie să evite complet alcoolul.

 

Așadar, optimizarea stilului de viață este cheia pentru prevenția și managementul hipercolesterolemiei. Nu neglija analizele de rutină și urmează tratamentul recomandat de medic!

 

 

Referințe:

  1. Fletcher, Jenna. “What Should My Cholesterol Level Be at My Age?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 23 Dec. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/315900. Accessed 20 Nov. 2022.
  2. ‌“High Cholesterol – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800. Accessed 20 Nov. 2022.
  3. “Can Lifestyle Changes Benefit Your Cholesterol?” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/reduce-cholesterol/art-20045935. Accessed 20 Nov. 2022.
  4. Cabral, Carlos Eduardo, and Márcia Regina Simas Torres Klein. “Phytosterols in the Treatment of Hypercholesterolemia and Prevention of Cardiovascular Diseases.” Arquivos Brasileiros de Cardiologia, 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5729784/, 10.5935/abc.20170158. Accessed 20 Nov. 2022.

 

blank