Featured, Life

Ce destramă o relație?

Care este secretul unui cuplu fericit? Dacă întrebi zece persoane, primeşti tot atâtea răspunsuri. Diferite, desigur, întrucât fiecare are propriile aşteptări şi dorinţe în ce priveşte relația de cuplu. Despre compromisuri însă rar pomeneşte cineva!

Până la implicarea într-o relaţie de cuplu, fiecare din cei doi parteneri era adeptul unui stil de viaţă care-i aducea satisfacţii. Problemele apar atunci când (cel puțin) unul din ei speră să nu-i fie afectat stilul de viață, dacă se poate chiar deloc. De cele mai multe ori, absenţa compromisurilor este cauza destrămării relaţiei de cuplu, așa susțin psihologii. Multe persoane consideră că partenerul este dator să le îndeplinească toate aşteptările şi dorinţele, fără să ofere nimic la schimb. Într-o relaţie de cuplu însă, ambii parteneri sunt datori unul altuia, întrucât relația înseamnă obligaţii asumate benevol de către fiecare în parte.

Bagajul de acasă
Fetiţa fără griji, de exemplu, preocupată doar de cum să-şi petreacă timpul liber cu prietenii, fără să se gândească că ar trebui să participe în vreun fel la treburile casnice (de acestea ocupându-se întotdeauna fie mama, fie bunica, fie o femeie angajată în acest scop), s-ar putea să nu ştie cum să aibă grijă de partenerul ei de viaţă şi să se ocupe de treburile casnice. O lipsă de preocupare care, cu siguranţă, va atrage nemulţumirea lui, care va fi exprimată într-un fel sau altul.

Băiatul mamei, la rândul lui, n-a fost nici el obişnuit să treacă la acțiune din proprie iniţiativă. Dacă e rugat să cumpere o pâine sau să spele câteva vase, îi sare țandăra. Fiindcă e obişnuit ca de astfel de lucruri să se ocupe altcineva – până nu de mult de asta se ocupase mama lui, iar de acum înainte consideră că obligația îi revine partenerei sale de viaţă. El nu-i este dator cu nimic partenerei și… e suficient că a acceptat să-şi petreacă viaţa alături de ea. Dar cine ştie pentru cât timp?!

Aşteptări în van. Ţi-a promis că el va avea grijă de întreţinerea căminului, când colo e preocupat de cine ştie ce idei creatoare, nicidecum de întreţinerea familiei. Zicea că va căuta un loc de muncă bine plătit ori că se va ocupa de renovarea casei, iar el ba lucrează, ba nu lucrează, de un venit satisfăcător nici nu încape vorba, iar serile şi le petrece în faţa calculatorului, neacordând nicio atenţie treburilor gospodăreşti, pur şi simplu nu-l interesează. Aşa făcea înainte, de ce n-ar face la fel acum? De dragul tău şi al relaţiei voastre? E foarte puțin probabil să se țină de promisiunile făcute!

Cariera, înainte de toate. Pe primul plan e cariera. E mult mai interesantă activitatea profesională decât treburile gospodăreşti. Aşa poate gândi oricare din partenerii de cuplu. Iar celuilalt nu-i va fi tocmai pe plac. Nu va trece mult şi nemulţumirea va răbufni: „De ce nu am nicio cămaşă călcată?“ sau „Nu dai doi bani pe mine!“ Mai devreme sau mai târziu, paharul nemulţumirilor se umple şi problema despărţirii va fi pusă în discuţie de către unul din ei.

Principii de nezdruncinat
Există persoane care au principii de viaţă la care nu renunţă niciodată, nici măcar de dragul iubitei/iubitului şi al relaţiei. Iar aceste aspecte ar trebui cunoscute şi discutate dinainte. De exemplu, unul din parteneri e ahtiat după profesie, căreia este dispus să-i aloce foarte mult timp, sau are un obicei la care nu vrea nici în ruptul capului să renunţe, este credincios practicant (iar celălalt liber-cugetător) ori nu-l deranjează infidelitatea în cuplu (pe când celălalt nici nu vrea să audă de aşa ceva). Fiecare din parteneri ar trebui să-şi pună întrebarea (şi să-i găsească răspunsul) la ce este dispus (şi capabil) să renunţe odată ce se va implica în relaţia de cuplu şi la ce nu. Altfel, traiul alături de un partener cu păreri total diferite despre relaţia de cuplu se poate transforma într-un iad.

Doar împreună
Dispute, deziluzii, neînţelegeri? Nu te amăgi că totul se rezolvă de la sine. Situaţiile tensionate şi dezacordurile dintre voi ar trebui discutate. Este foarte important să vorbiți nu doar despre treburile gospodăreşti, ci şi despre voi, despre ceea ce înseamnă „împreună“. Altfel, acumulându-se în timp, nemulţumirilor nerostite, reproşurile doar gândite vor face dialogul dificil, dacă nu chiar imposibil.

Nu permite nimănui, rude sau prieteni, să intervină în relaţia voastră, mai ales când întâmpinaţi greutăţi. În orice relaţie de cuplu, un al treilea este de prisos. Nu uita că, dacă începi să-ţi speli rufele în afara familiei, problemele nu se rezolvă, ci se agravează.

Aşadar, care este secretul cuplului fericit? Conştientizarea faptului că armonia dintre parteneri nu depinde doar de unul din ei, ci ea este rezultatul unui efort reciproc, al împlinirii dorinţelor şi aşteptărilor unuia de către celălalt.

Egoismul este extrem de nociv pentru viaţa de cuplu. O relaţie nu se bazează doar pe interesele, deciziile și dorinţa unui singur partener – primele două se stabilesc/se iau de comun acord, iar ultima trebuie respectată de celălalt.

blank