Life, Showbiz

Ce categorii de alimente te baloneaza

Senzatia de stomac umflat si greu poate disparea daca eviti anumite alimente si bauturi

balonare

Cu siguranta iti este cunoscuta senzatia de stomac umflat, gaze intenstinale in exces si starea generala de disconfort, care te chinuie dupa o masa copiosa sau doar dupa ce ai consumat un singur aliment pretentios. Cauzele care provoaca aceste neplaceri fizice sunt multe, de la ceea ce consumi, pana la sensibilitatea de la nivelul stomacului. Solutia consta in evitarea mancarurilor care iti provoaca probleme de acest fel si in combinarea corecta a alimentelor pe care le ingerezi la o masa. Din pacate, exista multe categorii de alimente care baloneaza, astfel ca va fi dificil sa le eviti, insa le poti consuma in cantitati mai mici sau le poti ocoli daca ai o digestie mai grea ori cand ai un eveniment important.

Leguminoasele provoaca gaze intestinale

Nu este o surpriza ca fasolea, mazarea si nautul se gasesc printre alimentele care baloneaza si provoaca gaze intestinale. Aceste legume au coaja tare si un continut bogat de celuloza, ceea ce duce la flatulenta si la iritarea intestinelor. Desi aduc si beneficii organismului, este bine sa le consumi in cantitati moderate, in special, daca ai probleme cu balonarea.

Renunta la bauturile acidulate ca sa scapi de balonare

Bulele din bauturile acidulate iti dau o senzatie placuta in gura, insa odata ajunse in stomac provoaca gaze intestinale in exces, ceea ce este ultimul lucru pe care ti-l doresti la o petrecere sau la o iesire in oras cu prietenii. Ocoleste aceste bauturi care baloneaza sau consuma-le in cantitati mai mici si nu le bea dintr-o inghititura, ci savureaza-le incet.

Primul lucru pe care simti nevoia sa il faci cand vii de afara este sa te racoresti si automat te indrepti spre sucuri, bere, etc, ceea ce nu e deloc cea mai buna solutie. Ce ai spune daca te-ai hidrata cu un lichid delicios, revigorant si detoxifiant? Incearca apa plata in care ai pus cateva felii de castravete.

Surprinzator, si alcoolul baloneaza

Probabil te intrebi cum poate alcoolul sa baloneze, insa acesta irita si erodeaza stratul interior al stomacului, numit captuseala (mucoasa), ceea ce poate crea balonare, pentru ca stomacul este mai vulnerabil la sucurile digestive. Stratul protector al stomacului devine vulnerabil, iar digestia este ingreunata. In plus, alcoolul consumat in exces poate provoca gastrita. Printre simptomele acestei afectiuni se numara si balonarea.

Alimentele sarate favorizeaza retentia de apa

Stii deja ca sarea retine apa in organism, ceea ce conduce la crearea unei senzatii de flatulenta, la umflarea fetei si a degetelor, iar pielea isi pierde elasticitatea cu timpul. Insa efectele neplacute nu se termina aici. Consumul mare de alimente sarate iti poate provoca si alte afectiuni, mult mai grave. Asadar, incearca pentru doua saptamani sa consumi mai putina sare. Daca observi schimbari benefice, atunci merita sacrificiul sa urmezi in continuare un stil de viata echilibrat.

Cruciferele – alte legume care provoaca gaze

Dupa ce sunt digerate unele legume produc mai mult gaz decat altele, iar printre acestea se numara si cruciferele. Daca esti mai sensibila, ar trebui sa reduci cantitatea lor, chiar daca esti iubitoare de broccoli, conopida, varza sau varza de Bruxelles. Inlocuieste-le cu spanac sau varza Kale, pentru ca sunt tolerate mai bine.

Produsele junk food – cele mai nocive alimente care baloneaza

Poate ca alimentele de tip junk food par imbietoare si sunt gustoase, insa cum te simti dupa jumatate de ora de la consumarea lor? Nu uita ca printre alimentele care baloneaza se afla si cele bogate in sodiu, grasimi si zahar. Chipsurile, burgerii, aripioarele de pui, gogosile si alte gustari ademenitoare favorizeaza acumularea de gaze, pentru ca stomacul descompune si digera mai greu grasimile.

Sursele de carbohidrati rafinati dau senzatia de greutate abdominala

Din aceasta categorie, cele mai pretentioase alimente care baloneaza sunt produsele din grau, asadar nu le consuma in exces, pentru ca produc gaze dupa ce sunt descompuse in intestinul gros. Introdu in alimentatia ta si alte produse benefice pentru sanatate, cum ar fi orezul brun si quinoa, deoarece sunt hranitoare si nu iti dau senzatia de greutate abdominala.

Prea multe fructe cresc riscul balonarii

Asa cum unele persoane au intoleranta la lactoza, altele au la fructoza, astfel ca organismul lor intampina dificultati in digestia si utilizarea fructozei pe care o contin fructele, in special cele cu continut mare. Daca te confrunti cu aciditate crescuta, balonare si gaze dupa ce consumi fructe, este posibil sa ai si tu acesta sensibilitate. Si ca sa nu renunti de tot la fructe, alege unele cu continut redus sau moderat de zahar, de exemplu: mure, zmeura, afine, lamaie, pepene galben, caise, capsuni si grapefruit. Nu uita si de regula generala care spune ca este bine sa consumi fructe cu 30 de minute inainte de masa si la nu mai putin de doua ore dupa masa.

Gumele de mestecat iti pot da dureri abdominale

Atunci cand mesteci guma ai tendinta sa inghiti mai mult aer. Acesta ramane in stomac si produce balonare si gaze. Acelasi lucru se aplica si pentru bomboanele tari pe care le mesteci. Situatia se complica atunci cand produsele de acest tip contin indulcitori artificiali, deoarece iti agraveaza starea. Te poti confrunta cu dureri abdominale si senzatie de greata. Cum nu poti renunta la guma de mestecat, deoarece este un aliat de nadejde in multe situatii, iti recomandam sa nu o mesteci mai mult de 10-15 minute.

blank