Odată cu topirea lor au ieşit la iveală trupurile soldaţilor morţi în Primul Război Mondial

soldati1c
Fotografii de Museo della Grande Guerra, Peio, şi de Laura Spinney

Una dintre consecinţele globale la care, probabil, puţini s-au gândit, este dezvelirea unor straturi uitate ale istoriei. Recent, topirea gheţarilor din Alpii italieni a sos la suprafaţă trupuri ale soldaţilor ucişi în această zonă în timpul Primului Război Mondial, arată The Telegraph. Temperaturile scăzute au păstrat corpurile aproape intacte, având în vedere un efect similar mumificării.

Peio este o aşezare din Alpii italieni, care la prima vedere nu se diferenţiază de alte staţiuni montane, unde turiştii vin la ski sau la drumeţie. La finalul anilor 90 însă, în urma topirii gheţarilor, au început să iasă la iveală trupuri ale soldaţilor ucişi în vremea când Peio era satul cu cea mai mare altitudine din Imperiul Austro-Ungar, în apropierea căruia a avut loc, în timpul conflagraţiei, aşa-numitul Război Alb. Alături de trupurile soldaţilor, au ieşit la suprafaţă vestigii impresionante ale acelor vremuri, printre care o scrisoare de dragoste adresată de un soldat iubitei sale, Maria, scrisoare care nu a ajuns niciodată la destinaţie, şi însemnările din jurnalul unui alt soldat, în care acesta îi scria o odă celui mai bun prieten al său.

soldati Alpi
Fotografii de Museo della Grande Guerra, Peio, şi de Laura Spinney

În toamna anului trecut, au ieşit la iveală trupurile a doi soldaţi habsburgi cu părul blond şi ochi albaştri, ale căror vârste au fost estimate la 17, respectiv 18 ani. Aceştia au murit în zona gheţarului Presena şi au fost, după câte se pare, înmormântaţi de colegii lor într-o crevasă. Ambii aveau craniile străpunse de gloanţe, iar unul dintre ei purta o lingură ascunsă în jambiere, practică obişnuită în rândul soldaţilor care aveau de străbătut distanţe lungi şi erau nevoiţi să mănânce la comun, din aceleaşi vase.

În 2004, un ghid montan din zonă, totodată directorul muzeului local dedicat Războiului, a descoperit trei trupuri mumificate de soldaţi habsburgi, atârnaţi cu capul în jos de-a lungul unui perete de gheaţă, la o altitudine de peste 3.600 de metri. Aceştia erau neînarmaţi şi purtau faşe şi bandaje în buzunare, ceea ce ar putea sugera să datoria lor era să care targa cu cei răniţi în bătălie. Cei trei tineri au murit, spun specialiştii, în timpul ultimei lupte derulate în zonă, în septembrie 1918. Primele tentative ale medicilor de a studia aceste cadavre au fost întâmpinate cu ostilitate de localnici, care considerau acest gest o profanare.

soldati2
Fotografii de Museo della Grande Guerra, Peio, şi de Laura Spinney

Maurizio Vicenzi, ghidul care i-a descoperit în 2004 pe cei trei soldaţi, a mai realizat alături de colegii săi şi alte săpături, descoperind relicve din timpul Primului Război Mondial. Una dintre principalele descoperiri a fost o cabană de lemn, care servea la acea vreme drept depozit de provizii pentru trupele detaşate în Alpi. În această cabană amenajată în stâncă, a fost găsit un motor Sendling dezasamblat, însoţit de instrucţiuni de folosire. Alte documente afişate pe pereţi erau o pagină dintr-un ziar, unde erau înfăţişaţi cetăţeni vienezi la coadă la mâncare şi o carte poştală adresată unui chirurg, scrisă de soţia sa. Cartea poştală înfăţişează o femeie adormită şi este semnată în limba cehă “A ta iubită abandonată.”

Pentru toţi cei care au luptat în Alpi, vremea a fost cel mai de temut inamic, făcând mai multe victime decât conflictul arma propriu-zis. Temperaturile scăzute (circa –30 de grade C) şi “moartea albă”, adică sub valurile avalanşelor, au ucis mii de persoane.

Anul trecut, în această zonă a fost amenajată o zonă de vizitare, unde turiştii pot vedea cu ochii lor vestigiile războiului.

 

Citeste si...  Mirela Boureanu Vaida a aflat sexul bebelusului!