Life, Stiri

Ce ar trebui să mâncăm pentru un ten frumos? Vegan sau omnivor?!

Ce ar trebui să mâncăm pentru un ten frumos? Vegan sau omnivor?!

dieta_vegana

O dietă echilibrată ne menţine organismul sănătos şi face ca pielea să aibă un aspect frumos. Dar care este efectul unei diete vegane asupra pielii tale?

Poţi menţine o piele tânără şi strălucitoare doar renunţând la produsele de origine animală? Experţii în nutriţie spun că regimul alimentar influenţează aspectul şi sănătatea pielii.
Ce efecte are o dietă omnivoră asupra pielii tale?

Trebuie ştiut că un aport ridicat de grăsimi saturate creşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, iar depunerile de colesterol pe pereţii arterelor împiedică nutrienţii să ajungă la piele şi să o hrănească.

Consumul exagerat de carne roşie este asociat cu scăderea nivelurilor de colagen şi elastină – două proteine care se găsesc în piele şi care sunt responsabile de menţinerea unui ten elastic şi tânăr.

O dietă bogată în produse de origine animală este asociată cu apariţia acneei. Nutriţioniştii ne recomandă să reducem nivelul total de leucină – un aminoacid esenţial din proteinele de origine animală – pentru a scădea riscul apariţiei acneei.

În urma unui studiu care a avut ca scop monitorizarea dietelor a 47.355 de femei, s-a descoperit o legătură între consumul de lapte şi apariţia acneei. Mare parte a laptelui pe care-l consumăm provine de la vaci gestante; în laptele respectiv găsindu-se niveluri ridicate de hormoni care ne pot influenţa secreţia de sebum şi pot creşte riscul apariţiei acneei.

Dr. Kristin Kirkpatrick, expert în nutriţie pentru YouBeauty, subliniază: ”Beneficiile pe care le obţii dacă elimini carnea şi produsele lactate din alimentaţie sunt strâns legate de alimentele pe care le alegi pentru a suplini lipsa celor dintâi”.

Cu alte cuvinte, un vegan care înlocuieşte produsele de origine animală cu mai multe fructe şi legume va avea un beneficiu major, reflectat în aspectul pielii sale; se ştie că alimentele cu un conţinut crescut de apă (cum ar fi: castraveţii, pepenele verde, pepenele galben, etc.) ajută la hidratatarea pieli, umplând liniile fine şi conferind stălucire tenului.

Ce efecte are dieta vegană asupra pielii tale?

O dietă vegană echilibrată este mai bogată în vitamina C decât o dietă omnivoră, precizează Dr. Kirkpatrick” Vitamina C este necesară pentru metabolismul colagenului, care creşte elasticitatea pielii, ducând la o piele mai fină şi mai puţin ridată.”Poţi să-ţi asiguri necesarul de vitamina C din fructe şi legume precum: papaya, căpşuni, portocale, lămâie, conopidă şi usturoi”.

Beta-carotenul, un pigment roşu – portocaliu întâlnit în morcovi şi în legumele colorate, poate fi asimilat mai uşor în dietavegan; beta-carotenul este precursorul vtaminei A (retinol); el protejează pielea de inflamaţii şi favorizează dezvoltarea celulelor. Asta nu înseamnă că o dietă exclusiv vegană poate să-ţi asigure necesarul de beta-caroten, dar dacă mesele tale sunt alcătuite din legume proaspete, aportul de astfel de nutrienţi va fi cu siguranţă ridicat.

Dieta vegană nu îţi oferă garanţia unei pieli sănătoase, explică Dr. Kirkpatrick: ”Este un mit că toate dietele vegan sunt sănătoase deoarece sunt foarte mulţi vegani care nu-şi asigură aportul zilnic de calorii într-un mod corect, fapt care îi supune unui risc mai mare de avea probleme cu tenul şi de a dezvolta mai multe boli grave decât cele care ar putea fi cauzate de consumul de carne.”

În timp ce unii nutrienţi stimulanţi pentru frumuseţe pot fi dobândiţi mai uşor printr-o dietă vegană, alţii pot fi asimilaţi mai greu. S-a constatat că deficienţele de: Ca, vitamina D, vitamina B12, Fe şi Zn apar în cazul dietelor care exclud produsele de origine animală.

Un alt studiu arată că o dietă vegană duce la niveluri scăzute de glutation, un antioxidant puternic din pielea noastră care oferă protecţie împotriva razelor UV oxidative şi poluanţilor din mediul înconjurător, reducând totodată inflamaţiile şi infecţiile. Nivelurile scăzute de glutation pot duce la apariţia ridurilor şi decolorarea tenului, potrivit doctorului Valori Treloar, coautor al cărţii ”The ClearSkinDiet ”.

Carenţele de vitamine sunt de asemenea legate de dieta vegană. ”Mulţi vegani cred că pot obţine vitamina B12 din spirulină, o algă verde-albastră. În orice caz, aceste surse conţin cantităţi mici de vitamina B12 activă şi cantităţi mai mari de analogi care concurează cu vitamina B12 în corpurile noastre.” adaugă doctorul Treloar.

Altfel spus, este foarte greu să asigurăm un aport suficient de vitamina B12 fără a consuma hrană de origine animală. Carenţa de Vitamina B12 poate duce la hiperpigmentarea pielii.

Deficienţa de Zn poate atrage după sine afecţiuni dermatologice cum ar fi: acneea şi psoriazisul, adaugă doctorul Treloar.

Nivelul scăzut de Omega-3 poate fi asociat tot unei diete vegane ”Legumele care reprezintă surse de Omega – 3 nu pot să înlocuiască sursele de Omega – 3 provenite din carnea de peşte.” precizează doctorul Treloar. Un nivel sub cel normal de Omega – 3 poate cauza inflamaţii, îmbătrânirea mai rapidă a pielii, acnee, eczeme şi psoriazis.

Aceste potenţiale capcane pot fi evitate luând suplimente alimentare şi alegând o alimentaţie potrivită organismului tău.

”Înainte să elimini mâncarea de origine animală din dietă, trebuie să te informezi. Apoi, aşează-te la masă împreună cu un dietetician şi stabilişte ce ar fi potrivit pentru organismul tău”, sfătuieşte doctorul Kristin Kirkpatrick.

 

 

blank