Actualitate

Ce ar fi făcut românii în situaţia grecilor

Atent si analitic fata de orice miscare sauu eveniment major de pe scena politica interna si internationala, Ioin Cristoiu pune sub lupa eventualitatea ca romanii sa fi trecut prin ce au trecut grecii.
„Vă imaginați ce s-ar fi întîmplat la noi dacă am fi fost supuși nu la toate șantajele, presiunile, diversiunile și manipulările la care au fost supuși grecii, ci doar la o mică parte din ele?”, se întreabă jurnalistul Ion Cristoiu. Acesta oferă şi un răspuns: „Am fi votat condițiile impuse de Stăpînii Europei într-un procentaj de 200%.”
ion-cristoiu
Cristoiu analizează situaţia din România prin comparaţie cu Grecia, pe baza atitudinii politicienilor şi a oamenilor de rând din cele două ţări. Dincolo de dezbaterea dacă grecii au făcut bine sau rău din punct de vedere economic, jurnalistul este de părere că, „din punct de vedere moral, grecii ne-au dat o lecție, nouă, românilor, care ne scăpăm pe noi și cînd trage un pîrț spre București vreun terchea-berchea de la Bruxelles”.
„În poziția luată față de situația din Grecia se dezvăluie brusc adevăratul chip al politicienilor români, al celor care conduc țara asta de 25 de ani. Am spus în comentariul anterior că acest chip e unul de slugi șmechere.
Comentariile dedicate rezultatelor Referendumului de către politrucii invitați prin studiourile televiziunilor de știri mă fac să fiu și mai dur, și să spun că vedem cu toții acum fața abjectă a politicianismului român.
 
Ce spun politicienii noștri, de la Traian Băsescu pînă la Ludovic Orban? Că Alexis Tsipras e un iresponsabil, un aventurier, un derbedeu, pentru că a convocat un Referendum prin care a întrebat poporul grec dacă vrea să suporte măsuri de austeritate.
De ce e iresponsabil? Pentru că un politician responsabil – zic politrucii noștri – ar fi impus poporului grec măsurile de austeritate cerute de Creditorii internațional fără să-l consulte prin Referendum!
Un popor – continuă politrucii români – nu trebuie consultat cînd se iau astfel de măsuri. Un Popor, inclusiv poporul român, nu e responsabil cînd vine vorba de destinul său. Noi, cei care suntem la putere sau vom fi la putere, știm mai bine decît Poporul ce-i bine și ce-i rău pentru Popor. Ați recunoscut aici Sindromul Nicolae Ceaușescu?
Un al doilea sindrom manifest în reacția politrucilor noștri e cel al slugii scoase din sărite că alții cutează să nu fie slugă. Nimeni nu spune că politicienii români ar trebui să atingă îndrăzneala lui Alexis Tsipras de a sfida Marile Puteri în numele Poporului grec prin refuzul de a accepta măsurile de austeritate. Asta nu înseamnă că politicienii români n-ar putea spune și ei Nu din cînd în cînd Marilor Puteri, Comisiei Europene.
 
E suficient să citești titlurile înspăimîntate din ziare, gen România discutată în Parlamentul european, România criticată de Comisia europeană, pentru a înțelege cît de slugi am fost, suntem și vom fi. România e membră cu drepturi egale a Uniunii Europene.
Teoretic, România se poate pronunța cu îndrăzneală asupra deciziilor Uniunii Europene nu numai în ce privește relația UE cu țara noastră, dar și în ceea ce privește toate problemele UE. Îndrăznește vreun politruc român să afirme dreptul României de a avea un cuvînt de spus la Bruxelles? Firește că nu.Și atunci cînd cineva din UE cutează să fie și altceva decît slugă, slugile de la București sunt indignate: Cum adică, a îndrăznit premierul grec, premierul unei țări mici, să-i sfideze pe Stăpînii noștri?! Ce mai încolo și încoace, politicienii români au dovedit încă o dată că au suflete de valeți”, scrie Cristoiu pe blogul sau.
blank