Actualitate

Ce-ar fi dacă ar fi mâine alegerile parlamentare?

 

Conform unui studiu telefonic realizat pe un eșantion de 1.065 de români cu drept de vot de către Institutul de Studii Sociale și Politice la începutul lunii februarie, dacă mâine ar fi alegerile parlamentare, 24% dintre participanți ar vota cu PSD, iar 20% ar vota cu PNL. Restul ar fi indeciși (34%) sau nu ar vota deloc (13%).

Astfel, în urma analizei studiului, au reieșit patru tipuri de alegători: nehotărâți, simpatizanți PNL, simpatizanți PSD și apolitici.

Conform studiului, „alegătorii indecişi se declară mai degrabă satisfăcuţi cu viaţa, însă nu cred că lucrurile în ţară merg în direcţia bună. Aceştia manifestă o atenţie sporită faţă de mediul înconjurător, susţin într-o mai mare măsură acţiunile de combatere a corupţiei şi doresc reducerea numărului de parlamentari. Votanţii nehotărâţi manifestă într-o mai mare măsură atitudini naţionaliste, fiind cei care ar vota într-o proporţie mai mare împotriva UDMR şi, alături de alegătorii PSD, ar interzice accesul migranţilor sirieni în ţară. Această categorie de electorat cuprinde într-o proporţie mai mare femei, persoane tinere care locuiesc în mediul urban şi absolvenţi de studii peste medie”.

Așadar, simpatizanții PSD par să aibă o viziune pesimistă asupra evoluției României și un indice de „satisfacție cu viața” redus, comparativ cu celelalte profile de alegători. Aceștia tind să încurajeze revenirea în țară a românilor stabiliți în afară și interzicerea imigranților sirieni în țară. Alegătorul PSD a participat aproape la toate alegerile locale din ultimii 25 de ani și are următoarele caracteristici demografice: pensionar, venit sub venitul mediu, studii sub nivelul mediu.

Studiul mai arată și că „susţinătorii PNL sunt cea mai optimistă categorie a românilor, aceştia considerând că lucrurile în România se îndreaptă mai degrabă în direcţia bună. Aceştia manifestă mai multă susţinere, în comparaţie cu celelalte categorii, faţă de necesitatea combaterii corupţiei şi evaziunii fiscale. De asemenea, reducerea numărului de parlamentari nu este o necesitate în opinia simpatizanţilor PNL. Alegătorii PNL sau apropiaţii acestora au reuşit să obţină beneficii în urma accesării programelor guvernamentale din ultima perioadă într-un procent mai mare decât celelalte categorii de votanţi. Din răspunsurile alegătorilor PNL se pot identifica trăsături ale unei orientări spre sine şi semne ale unei filosofii ce se ghidează după principiile economiei de piaţă. De asemenea, ei sunt categoria care, împreună cu votanţii nehotărâţi, susţin reducerea numărului de persoane care încasează alocaţii, indemnizaţii şi ajutoare. Majoritatea alegătorilor PNL sunt bărbaţi, persoane active pe piaţa muncii, cu venituri peste medie, având mai degrabă studii superioare”.  

 

blank