Actualitate, Featured

CCR:Legea de revizuire a Constituţiei referitoare la definirea familiei

Legea de revizuire a Constituţiei referitoare la definirea familiei are doar diferenţe formale de redactare faţă de propunerea iniţiatorului, potrivit motivării deciziei prin care Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că actul normativ respectă dispoziţiile Legii fundamentale privitoare la revizuire, scrie Agerpres.

CCR a decis, pe 17 septembrie, că legea de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie respectă dispoziţiile Legii fundamentale privitoare la revizuire.

CCR a analizat, mai întâi, dacă există o diferenţă specifică de conţinut normativ între Legea de revizuire a Constituţiei adoptată de Camera Deputaţilor pe 9 mai 2017 şi de Senat pe 11 septembrie 2018 şi iniţiativa legislativă a cetăţenilor referitoare la definirea familiei, intitulată „Legea de revizuire a Constituţiei”, care a făcut obiectul controlului exercitat din oficiu şi concretizat prin pronunţarea Deciziei 580 din 20 iulie 2016.

„Analizând comparativ acest text cu cel cuprins la art.I din Legea de revizuire a Constituţiei ce constituie obiectul prezentei cauze, Curtea constată că nu există nicio diferenţă de conţinut normativ substanţial. Faţă de forma propunerii legislative propusă de iniţiator, legea adoptată de Parlament şi supusă în prezent controlului Curţii cuprinde doar diferenţe formale de redactare, justificate de necesitatea unor corecţii ce ţin de rigorile tehnicii legislative”, se arată în motivare.

Conform aceleiaşi surse, legiuitorul a operat modificări de structură a actului normativ, precum şi unele reformulări ale părţii introductive a articolului unic, motivul fiind „un spor de precizie normativă”.

„Aceste intervenţii ale legiuitorului sunt inerente actului de legiferare şi nu afectează cu nimic intenţia iniţiatorului, materializată în propunerea legislativă cetăţenească de revizuire a Constituţiei ce vizează, în substanţa sa, modificarea art.48 alin.(1) din Constituţie, în sensul înlocuirii sintagmei ‘între soţi’ din actuala redactare a normei constituţionale cu sintagma ‘între un bărbat si o femeie’. Prin urmare, în lipsa unei diferenţe specifice de conţinut normativ substanţial între legea constituţională ce constituie obiectul prezentei cauze şi iniţiativa legislativă a cetăţenilor (…), rezultă aplicarea, mutatis mutandis, a considerentelor pentru care instanţa de jurisdicţie constituţională a constatat, prin dispozitivul acestei decizii, că iniţiativa legislativă a cetăţenilor (…) îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.150 si art.152 din Constituţie”, se mai menţionează în motivare.

CCR a mai constatat că, în planul respectării rigorilor impuse de Legea fundamentală în privinţa procedurii parlamentare de adoptare a legii constituţionale, nu are nicio consecinţă faptul că Senatul, unde a fost depusă iniţiativa, a hotărât să o trimită Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi aprobare.

„Aşadar, autorul iniţiativei de revizuire are libertatea de a depune la oricare dintre cele două Camere respectiva propunere legislativă, dar simplul fapt al sesizării uneia dintre acestea (în mod aleatoriu sau nu, exclusiv în funcţie de libera sa apreciere) nu prestabileşte, la rândul său, ireversibil, ordinea în care propunerea legislativă urmează să intre în circuitul propriu reglementării legii constituţionale, prin dezbaterea şi adoptarea de către fiecare dintre cele două Camere şi nu poate obliga Camerele la o atare ordine”, se precizează în motivare.

Guvernul a stabilit că referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie se va desfăşura în zilele de 6 şi 7

blank