Politic, Stiri

CCR judecă o contestaţie pe tema incompatibilităţii primarilor. Ce spune şeful Curţii de cazul Klaus Iohannis

Curtea Constituţională (CCR) dezbate, marţi, o sesizare de neconstituţionalitate privind legea în baza căreia ANI a  constatat starea de incompatibilitate în cazul mai multor primari. Prin contestaţia depusă la Curte, primarii vor să scape de interdicţia între calitatea de edil şi cea de reprezentant în adunările generale ale societăţilor de interes local. Dacă judecătorii admit această cerere, sute de primari, dar şi candidatul la Preşedinţie, Klaus Iohannis, ar putea scăpa de incompatibilităţi.

zegrean_adevarul_ro_2_91523600

Mai muţi primari, între care şi primarul comunei Tuzla, Micu Constantin Florin, au contestat la CCR Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, mai exact articolul din lege în baza căruia au fost declaraţi de ANI incompatibili.

Klaus Iohannis: Dosarul meu cu ANI nu se va judeca înainte de alegeri. Termenele, în ianuarie – februarie 2015

Acest tip de incompatibilitate îl vizează şi pe Klaus Iohannis, iar declararea articolului din lege drept unul neconstituţional l-ar putea scăpa pe prezidenţiabilul ACL.

Acest lucru l-a explicat, marţi, preşedintele CCR, Augustin Zegrean. Întrebat astfel ce se va întâmpla cu Klaus Iohannis care este judecat pentru incompatibilitate la ICCJ, dar şi cu ceilalţi primari, în cazul în care CCR va admite excepţia de neconstituţionalitate, Zegrean a răspuns: „Dacă textul în baza căruia ei au fost declaraţi incompatibili ar fi declarat neconstituţional, s-ar închide povestea”.

ICCJ a admis în principiu recursul Agenţiei Naţionale de Integritate în cazul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, candidatul ACL la Preşedinţie.

„Dispune comunicarea raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului către recurenta-pârâtă Agenţia Naţională de Integritate, către intimatul-reclamant Klaus Werner Iohannis şi către intimata-pârâtă Inspecţia de Integritate, cu menţiunea că părţile să formuleze în scris un punct de vedere asupra raportului, în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în decizia luată de instanţa supremă.

blank