Cel care a coordonat interventia jandarmilor din Piața Victoriei a oferit joi primele explicatii. ” Îmi asum tot ceea s-a întâmplat”, a declarat maiorul Laurențiu Cazan la postul public de televiziune.

Acesta a precizat și că încă de la ora 20:00 prefectul Capitalei ar fi ordonat restabilirea ordinii.

Mr. Laurențiu Cazan: „În calitate de comandant al acţiunii vreau să îmi cer scuze faţă de toţi cei care poate au suferit în mod gratuit în urma intervenţiei noastre de restabilire a ordinii publice şi accept că este posibil să fi existat şi asemenea cazuri.”

Sunt primele scuze pe care cel ce a coordonat intervenţia jandarmeriei le cere nevinovaţilor care au căzut sub loviturile de baston şi jeturile de gaze lacrimogene.

Intervenţia violentă şi nejustificată, după cum a arătat şi Parchetul Militar, a început cu puţin înainte de a se lăsa întunericul, susţine maiorul Laurenţiu Cazan. Cei care aruncau cu pietre şi pet-uri în forţele de ordine, spune maiorul, erau prea aproape de protestatari, motiv pentru care nu au putut fi extraşi. Imaginile surprinse cel puţin în anumite zone par să arate altceva: mulţi dintre huliganii erau în fata cordonului de jandarmi iar protestatarii paşnici la câţiva paşi în spate.

Mr. Laurențiu Cazan: „Chiar dacă am avut un număr şi pot să spun acum, de ordinul sutelor de persoane violente care efectiv acţionau punctual în dispozitivul jandarmeriei, de data aceasta oamenii nu se mai delimitau de ei. Ei nu mergeau în față, mergeau undeva spre jumătatea pieţei, se asigurau că au două trei rânduri de persoane paşnice.”

Au fost totuşi ore multe în care jandarmii s-au jucat de-a pisica şi şoarecele cu protestatarii agresivi. În tot acest timp, furia a crescut în întreaga piaţă pentru că se eliberau fără încetare gaze lacrimogene. În jurul orei 20:00, când violentele s-au înteţit, comandatul a decis că este timpul pentru evacuarea în forţă. I-a cerut prefectului Capitalei, acordul şi l-a primit. Informaţia contrazice cele spuse de purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, care anunţase sâmbătă că ordinul a fost dat după ora 23:00.

Citeste si...  Vezi ce spune Gică Craioveanu despre faptul că Madridul se închide

Laurențiu Cazan: „Dânsa a spus că este pregătită să intervenim pentru restabilirea ordininii publice, i-am adus în atenţie acest lucru am fost la faţa locului împreună, am văzut despre ce e vorba. Și atunci s-a luat decizia. În jurul orei 20:00 – sunt documente operative, se poate verifica acest lucru „

Brigada Specială de Intervenţie a intrat însă în mulţime 3 ore mai târziu.

Chiar dacă au fost trase semnalele luminoase care anunţau intervenţia, mulţi nu le-au văzut sau nu au ştiut care este semnificaţia lor.

Laurențiu Cazan: „Accept această situaţie când mai mult ca sigur nu au auzit toţi, pentru că acolo vorbim de un număr mare de manifestanţi. Dar totuşi, când e vorba de violente şi vezi că e o acţiune a Jandarmeriei, la momentul acela ar trebui să te delimitezi. „

Deocamdată, reprezentanţii Jandarmeriei nu au transmis câţi huligani au sancţionat şi nici câte persoane au fost duse la secţiile de poliţie.