Medical

Caz medical deosebit. Trei oameni i-au primit organele, dar odata cu tesuturile, li s-a mai transmis ceva

Se stie ca in urma transplanturilor de organe boli infectioase pot ajunge de la donatori la cei care le-au primit. Un studiu recent a aratat insa ca si cancerul se poate transmite astfel.

Desi ce s-a intamplat e foarte trist, o tragedie, pentru ca trei oameni au murit, comunitatea stiintifica vorbeste despre un „caz extraordinar”, privind, evident, lucrurile din cu totul alt unghi, arata Live Science, citat de ziare.com

Dupa cum se arata in raportul publicat de American Journal of Transplantation, donatorul de 53 de ani a murit in urma unui atac vascular cerebral. Femeia nu suferea de vreo boala, asa ca organele ei au fost considerate viabile. Au fost facute chiar mai multe teste, inclusiv pentru cancer, dar nu s-a descoperit nimic.

Prin urmare, rinichii, plamanii, ficatul si inima au ajuns la oameni aflati in nevoie. Pacientul care a primit inima a murit la scurt timp, dar in acest caz moartea sa nu a avut vreo legatura cu cancerul.

 

In celelalte cazuri, cancerul a fost insa cel care a ucis, cancer transmis odata cu organele primite. Un singur pacient, si el infectat, a scapat.

La 16 luni de la transplant, o pacienta s-a simtit rau, iar analizele au dat de urma cancerului mamar in organism. ADN-ul celulelor canceroase a fost dovada clara a faptului ca boala fusese transmisa prin transplant. La un an distanta de la diagnostic, pacienta a murit.

A fost momentul cand ceilalti beneficiari ai organelor au fost notificati. Au fost efectuate teste, dar acestea au iesit negative. Ulterior, insa, pacientul care primise ficatul s-a dovedit a avea celule canceroase in organ, celule tipice cancerului la san. Pacienta a refuzat un nou transplant. A urmat tratamentul agresiv, care initial a parut ca e de ajutor. Cancerul s-a intors insa, fiind de aceasta data fatal.

 
Recomandare:   Şmecherie cu repetiţie: pesta porcină din 2018 versus gripa aviară din 2005
 

Pacientul care a primit rinichiul stang a fost de asemenea diagnosticat cu cancer mamar, la sase ani de la transplant. Boala se intinsese insa si la alte organe, asa ca in doar cateva luni a decedat.

Ultimul pacient care primise un organ de la femeia de 53 de ani a fost un barbat de 32 de ani, caruia ii fusese transplantat rinichiul drept. Organul a fost indepartat, barbatul a facut chimioterapie si, acum, la 10 ani de la transplant, este sanatos.

Potrivit medicilor, transmiterea cancerului prin transplant de organe se intampla foarte, foarte rar. Practic, riscul ca asa ceva sa se intample se situeaza intre 1 la 10.000 – 5 la 10.000, a declarat dr. Lewis Teperman, expert in transplantul de organe in New York.

Donatorii sunt verificati in detaliu, li se cunoaste istoricul, lor si familiilor lor. Toate acestea s-au intamplat si in cazul femeii de 53 de ani, dar boala nu a fost descoperita, pentru ca, cel mai probabil, era in primele stadii.

Iar faptul ca beneficiarii organelor femeii au luat medicamente care sa opreasca sistemul imunitar sa respinga organele primite a contat. Practic, nu au fost respinse nici celulele canceroase, care s-au dezvoltat in voie.

 
blank