În majoritatea cazurilor, congestionarea căilor nazale nu este o problemă serioasă, dar poate provoca tulburări considerabile ale somnului la copii dacă împiedică respirația nazală normală.

Congestia nazală sau obstrucția este într-adevăr o afecțiune foarte frecventă. Poate fi principalul simptom în afecțiunile alergice și non-alergice ale tractului respirator superior.

Există mai mulți factori care pot contribui la înfundarea nasului. Printre aceștia se numără:

Anomalii ale mucoasei

Rinita alergică datorată expunerii la o gamă largă de alergeni, cum ar fi boabele de polen, acarienii de praf sau nicotina din fumul de tutun, duce la inflamarea și umflarea mucoasei ca urmare a hipersensibilității mediate de IgE. Jumătate dintre pacienți se plâng în principal de congestie nazală.

Rinita non-alergică este o altă afecțiune, care provoacă inflamarea mucoasei nazale fără o cauză evidentă, alergică sau contagioasă. Se poate datora medicației pentru rinită, care apare din cauza unuia sau mai multor medicamente care pot provoca congestii nazale.

Rinita senilă sau rinita atrofică sunt alte afecțiuni, la fel și rinopatia non-alergică. Unele mirosuri iritante sau foarte puternice sunt cunoscute drept cauze ale acestei afecțiune.

O cauză rară o reprezintă anumite tulburări ale vaselor de sânge, cum ar fi sindromul Churg-Strauss, care determină umflarea lor.

A treia cauză este congestia de recul din cauza abuzului de medicamente decongestionante.

Sarcina este asociată cu congestia nazală hormonală la unele femei.

Cauze structurale

Acestea includ orice cauză de obstrucție a pasajelor nazale, inclusiv cea datorată polipilor nazali, corpului străin, măririi adenoidului, oricărei anomalii anatomice, cum ar fi un sept nazal deviat sau o turbină (cornetă) hipertrofiată și, în cazuri rare, o tumoare.

Polipoza nazală poate provoca congestie nazală semnificativă prin înfundarea unuia dintre pasajele nazale. Este adesea asociată cu infecția prelungită, ca efect secundar al aportului de aspirină sau din cauza aerului contaminat. Un alt factor asociat cu formarea de polipi nazali include anomalii și alergii epiteliale la unele alimente sau substanțe inhalate.

Rinosinuzita

Rinosinuzita, care se referă la o infecție virală sau bacteriană a pasajelor nazale și a sinusurilor, este o cauză cunoscută a congestiei nazale. În această afecțiune, similar cu rinita alergică, vasele de sânge din stratul submucos se dilată, ceea ce face ca mucoasa să crească în dimensiuni și să reducă dimensiunea căilor nazale.

Produsele chimice inflamatorii eliberate în timpul proceselor alergice și contagioase cresc, de asemenea, circulația în aceste vase și permeabilitatea peretelui lor, permițând ca o cantitate mai mare de lichid să umple spațiile interstițiale. Turbinele (cornetele) inferioare și anterioare ale nasului se umflă și împiedică circulația adecvată a aerului prin nas.

În plus față de inflamația mucoasei, mucusul gros al sinuzitei cronice poate el însuși obstrucționa pasajele nazale și poate reduce circulația aerului.

Otita medie și astmul au legătură adesea cu înfundarea nasului. La pacienții cu apnee în somn, un nas înfundat poate provoca sau agrava tulburările de somn.

Congestia nazală reversibilă

Congestia nazală reversibilă este de obicei cauzată de inflamație și secreții mucoase ca în rinita alergică sau non-alergică.

Alte cauze includ rinosinuzita sau rinita virală acută, rinozinuzita cronică, rinita bacteriană acută sau rinita datorată medicamentelor.

Este reversibilă în sensul că dispare atunci când inflamația scade. Cu toate acestea, congestia reversibilă ​​este de obicei cauzată de obstrucția mecanică.

A venit toamna, iar vremea începe treptat să se răcească. Odată cu răcirea vremii posibilitatea apariției congestiei nazale este mai mare. Din acest motiv, dacă știți că sinuzita vă creează probleme în această perioadă, ar fi bine să vă informați cu privire la cel mai potrivit tratament pentru această afecțiune, pentru a scăpa de deranjanta congestie nazală.

Dacă nu această afecțiune este cauza congestiei nazale, o altă cauză ar putea fi alergia la ambrozie. Pentru a descoperi dacă sunteți alergici la această plantă, mergeți la medic. Sănătate multă vă dorim!

Citeste si...
EDITORIAL. Doctore, ți-au mărit și leafa aia de care te plângeai, așa că a venit vremea să alegi: la stat sau la privat!