Cătălin Drulă a făcut o serie de declarații de presă, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în scandalul grevei de la metrou.

Cătălin Drulă intervine în scandalul grevei de la metrou! Ce soluții a găsit ministrul pentru rezolvarea situației

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, îl indică vinovat de această situație pe Ion Rădoi, șeful sindicatului de la metrou. Și premierul Florin Cîțu a spus că Rădoi a blocat circulația metrourilor pentru că „îi dispar sinecurile”.

„Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal. Despre asta este acțiunea ilegală care a blocat metroul în această dimineață.

Din punctul meu de vedere, nimeni nu este mai presus de lege, asta i-am transmis domnului ministru și trebuie să ia măsuri. Bucureștenii nu trebuie să sufere pentru că un fost deputat pesedist își pierde sinecuri. Am transmis același mesaj domnului ministru Bode”, a scris premierul Florin Cîțu vineri.

Ministrul Cătălin Drulă, declarații

-Aș vrea să încep în primul rând prin a le cere scuze bucureștenilor pentru că au fost obligați astăzi să treacă prin acest eveniment neplăcut, dar aș vrea în același timp să le cer scuze pentru că câteva zeci de miniștri ai transporturilor, în ultimii 20 de ani, au lăsat un buboi enorm să se formeze la metroul bucureștean. O mafie. Câtă vreme sunt eu aici vă asigur că statul nu va ceda niciun milimetru în fața mafiei pentru că despre asta este vorba. O grupare care se comportă mafiot și atunci când interesele îi sunt atinse recurge la șantaj.

-Ion Rădoi a decis că bucureștenii nu contează. Contează doar banii firmei pe care o controlează. Rădoi, s-a terminat. Ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge. E absolut inadmisibil ca o infrastructură să fie blocată. Am trecut totul într-o plângere făcută la DNA.

-V-a mers până acum, dar nu vă mai merge. Am depus o plângere și am toată încrederea în justiția din România că își va face datoria. Se vor recupera banii. Le cer celor implicați să nu mai persiste în această acțiune și să se oprească din încălcarea legii. Autoritățile trebuie să își facă datoria.

-Apropo de o acuzație lansată de Rădoi. O minciună! Nu a fost nimeni demis de la metrou. Niciun salariu nu a fost redus în acest moment. Altele sunt mizele acestei acțiuni. Controlul asupra companiei și proprietății statului. Ieri s-a emis o somație a acestor spații ocupate fără drept.

-Bucureștenii au tot dreptul să circule cu metroul. Nu dăm niciun pas în spate din cauza mafiei. E o acțiune pe care toți specialiștii o consideră ilegală.

-Eu nu fac decât să aplic legea și să urmez interesul public. Măsurile ce trebuie luate sunt de natura ordinii publice. Prefectul s-a dus să vorbească pentru încetarea acestei acțiuni. Dacă nu se întâmplă nimic, autoritățile trebuie să ia măsuri.

Ministrul Drulă a depus o plângere la DNA

Tot astăzi, Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, a anunţat că a depus o plângere la DNA împotriva celor pe care îi consideră responsabili de blocarea metroului din Bucureşti. De asemenea, Jandarmeria a aplicat amenzi de peste 120.000 de lei.

Ministrul Transporturilor a precizat că cei vinovaţi de blocarea metroului ar putea fi acuzaţi inclusiv de şantaj, abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor.

„Tocmai am depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului bucureștean astăzi, pentru următoarele infracțiuni: zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu, trafic de influență, folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane, folosirea de către liderii sindicali a influenței și autorității în scopul obținerii de bani, bunuri și foloase necuvenite
șantaj, infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate.

Cerem procurorilor să identifice persoanele către care să ne îndreptăm pentru a recupera banii în instanță civilă. Prejudiciul este în curs de cuantificare.

Acțiunea ilegală a unui grup mafiot de a lua un oraș ostatic nu poate rămâne fără un răspuns ferm din partea autorităților și din partea justiției. Metroul trebuie eliberat și trebuie să revină în circulație. Abia atunci se poate organiza un dialog adevărat despre problemele metroului. Conturile grase ale firmei controlate de Ion Rădoi nu sunt un subiect legitim de dialog și nici nu trebuie alimentate din vistieria statului”, a scris Cătălin Drulă, pe pagina sa de Facebook.

Trei dosare penale. 23 de amenzi în valoare de 125.000 de lei
Au fost deschise trei dosare penale ce îi vizează pe protestatari, pe motiv că organizat un protest fără a avea autorizare și nici nu au respectat măsurile sanitare.

Jandarmeria Capitalei a aplicat, până în prezent, 23 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 125.000 de lei în cazul protestului spontan de la metrou, anunţă Poliţia Capitalei.

Sancţiunile contravenţionale au fost acordate pentru:

nerespectarea măsurilor prvind organizarea de adunări publice în spaţii închise, aşa cum este prevăzut în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
desfăşurarea protestului fără autorizare, faptă prevăzută de Legea nr. 60/1991 şi nerespectarea măsurilor sanitare, cum este prevăzut tot în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Circulația cu metroul, oprită vineri din cauza protestelor
Activitatea Metrorex a fost întreruptă pe toate cele 5 magistrale, după ce reprezentanți ai sindicatului de la metrou au organizat un protest spontan în stația Piața Unirii.

Angajații au coborât în tunel, pe calea de rulare și au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri.

Manifestarea de vineri dimineața este în fapt o acțiune sindicală, în timpul căreia reprezentanții USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex, potrivit unui anunț al companiei.

„Ajustarea intervalului de succedare în afara orelor de vârf nu pune în pericol funcţionarea la parametri optimi a vreunei magistrale de metrou, acest lucru fiind asigurat şi de un număr corespunzător de personal specializat”, a transmis compania.

Citeste si...
Sistemul energetic, pus in pericol de greva de la CE Oltenia