CNADR a plătit pentru deszăpeziri zeci de milioane de euro

deszapezire

Autostrăzi închise, zeci de drumuri blocate, sute de autoturisme înzăpezite și zeci de localităţi izolate. Acesta este rezultatul zecilor de milioane de euro plătite de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale pentru deszăpezirea principalelor drumuri din țară pe perioada iernii. Unele dintre ele au fost atribuite unor firme apropiate vicepremierului Liviu Dragnea și fostului senator PSD, Cătălin Voicu.

Doar pentru deszăpezirea sau mai bine zis înzăpezirea autostrăzilor și drumurilor naționale din zona de sud și sud-est a României, cele mai afectate de viscol și ninsoare în ultima perioadă, CNADNR a cheltuit pe materiale, sau a atribuit contracte, de aproximativ 48 milioane de euro.

Mai mult, unele contracte au fost atribuite firmelor de deszăpezire printr-o procedură de negociere fără un anunț de participare, fără licitație deschisă.

Motivul a fost unul clasic în ultimii ani: este o situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, potrivit Hotnews.

O parte din companiile norocoase sunt cunoscute drept apropiate vicepremierului Liviu Dragnea și fostului senator PSD, Cătălin Voicu.

Dacă este să ne referim la costurile totale, la nivel naţional, incluzând şi drumurile judeţene, se estimează că am cheltuit pentru această iarnă aproximativ 170 de milioane de euro. O sumă exorbitantă.

În România, curățarea unui singur kilometru de drum costă chiar și de 5 ori mai mult comparativ cu statele nordice, despre care ştim că sunt aproape acoperite de zăpezi.

Astfel dacă suedezii şi finlandezii plătesc circa o mie de euro pentru deszăpezirea unui kilometru, în România costul mediu programat pentru iarna viitoare este de 5.500 euro pentru exact aceeaşi distanţă.

 

 

Citeste si...  Surpriza pregătită de Primăria Capitalei pentru tinerii din Bucureşti. Programul prin care aceştia vor putea primi 30.000 de euro