Nu e mai bine să reducem evaziunea şi să salvăm Apusenii?

 Rosia Montana

Emisiunea lui Liviu Mihaiu de pe TVR1, legată de Roşia Montană, nu a prea lămurit nimic. A fost o ciorovăială mult prea scurtă pentru o îmbârligătură de documente şi interese aşa de mare. Totuşi… Mihaiu a avut o intervenţie interesantă la un moment dat.

La întrebarea cât câştigă statul român şi cât câştigă canadienii din această afacere, răspunsul a fost promt: România ia 2,6 miliarde de dolari, iar Gold Corporation ia 1,5 miliarde de dolari. Liviu Mihaiu a întrebat atunci dacă nu ar fi mai bine să reducem din evaziunea fiscală şi să renunţăm la exploatare. Hopaaa! Haideţi să facem un calcul!

În 2012, evaziunea fiscală din România a reprezentat 13,8% din PIB. Datele oficiale arată că în anul 2012 PIB-ul României a fost de 587,4 miliarde de lei. Din aceştia, 13,8% însemană 81,075 miliarde de lei, adică 24,6 miliarde dolari, la cotaţia de acum. Asta a fost valoarea evaziunii fiscale în anul 2012 şi nu credem că s-a schimbat mare lucru în 2013, dimpotriva, premierul Ponta a declarat că ea este în creştere.

În fine, câştigul României din afacerea Roşia Montană, de 2,5 miliarde de dolari, însemană 10,1% din evaziunea fiscală din 2012. Păi, nu mai bine reducem evaziune fiscală cu 10,1% şi salvăm patru munţi în Apuseni? Sau nu e vorba, de fapt, de interesele României, ci strict de interese private? Şi acest interes privat poate fi legat atât de afacerea Roşia Montană, cât şi de „afacerea” de tip mafiot, care grevează statul român, legată de evaziunea fiscală.

Ioana Golea

 

Citeste si...
Ce ruşineeee! Un celebru actor de la Hollywood, ăn fundul gol!